Zoeken

Frankrijk zoekt verzoening met Marokko

13 oktober 2023 - 17:00 - Wereld

©

In een poging de bilaterale betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko te verbeteren, heeft de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, woensdag een werkbezoek gebracht aan Marrakech.

Naast het bijwonen van de jaarlijkse bijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank in Marrakech, heeft Le Maire een ontmoeting gehad met de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch. Tijdens deze bijeenkomst zijn centrale kwesties besproken, waaronder de huidige politiek-diplomatieke crisis tussen beide landen en mogelijke oplossingen om de spanningen te verminderen. Uit een persbericht valt op te maken dat Franse functionarissen hun best doen de bilaterale betrekkingen te verbeteren.

Lees ook: "Frankrijk heeft Marokko verloren"

Het Franse dagblad L’Opinion ziet in Le Maire’s bezoek een teken van verbetering in de relatie tussen de twee landen. Een bron dichtbij het Élysée verklaarde aan de Franse media: "Marokko is een langdurige vriend en zal dat blijven, en zal nog lang een Maghreb-land zijn dat dicht bij ons staat. Er zijn nu objectieve redenen om zaken anders aan te pakken dan in het verleden."

Lees ook: Koning Mohammed VI negeert Franse ambassadeur: spanningen op komst?

Volgens het blad zal de uiteindelijke oplossing voor de crisis tussen Parijs en Rabat van politieke aard zijn. Het dagblad voegt eraan toe dat Frankrijk, ooit gezien als Marokko’s sterkste bondgenoot, nu wordt beschouwd als een verre partner. Er zijn naar verluidt discrete onderhandelingen gaande over Frankrijk’s standpunt aangaande de Sahara-kwestie. Het blad merkt ook op dat Marokko zijn economische partnerschappen in de laatset jaren aanzienlijk heeft gediversifieerd, met name door intensievere handelsbetrekkingen met Spanje en China.

Bladna.nl