Zoeken

"Emmanuel Macron heeft gebrek aan respect getoond voor Mohammed VI"

2 juni 2023 - 12:00 - Wereld

©

De Marokkaans-Franse schrijver Tahar Ben Jelloun was op woensdag 31 mei te gast in het i24news-programma "Conversations avec Anne Cabana". Hij sprak over een aantal onderwerpen, waaronder het gebrek aan tact en respect van de Franse president Emmanuel Macron tegenover Koning Mohammed VI.

Verwijzend naar de spanningen tussen de twee landen, zei Tahar Ben Jelloun dat Emmanuel Macron een gebrek aan respect voor Mohammed VI had getoond. "De Vorst had Macron zijn erewoord gegeven dat hij hem nooit zou onderwerpen aan enige vorm van spionage", maar deze laatste reageerde op een zeer onhandige manier, wat leidde tot een breuk in de betrekkingen.

Lees ook: Marokko-Frankrijk: betrekkingen "zijn vriendschappelijk noch goed"

Na dit incident heeft het Europees Parlement in januari een resolutie tegen Marokko aangenomen. Tahar Ben Jelloun meent dat Emmanuel Macron door zo te handelen de banden met Algerije dacht te kunnen versterken, maar hij vergat daarbij dat dit land niet van plan is om te stoppen met het inzetten van het verleden in zijn voordeel. "Op dit punt heeft de Franse president een strategische fout gemaakt ten aanzien van Marokko", vervolgde de schrijver.

Tahar Ben Jelloun herinnerde er ook aan dat "ten tijde van de vorige presidenten, François Mitterrand, Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy, contacten bestonden tussen het Élysée-paleis en Rabat om eventuele misverstanden glad te strijken. Deze contacten werd door Macron al afgeschaft, lang voordat de Pegasus-affaire zich voordeed".

Lees ook: Bezoek Franse president Emmanuel Macron aan Marokko onzeker

Tijdens het interview prees Ben Jelloun ook de strategie van Marokko om terrorisme en religieus radicalisme te bestrijden. "In Marokko is de islam de staatsgodsdienst en een regulerende en kalmerende kracht", zei hij. Hij merkte op dat de politiediensten, die hij als "zeer effectief" omschreef, een niet aflatende strijd voeren tegen extremisten, jihadisten en terroristen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team