Zoeken

Marokko-Frankrijk: betrekkingen "zijn vriendschappelijk noch goed"

3 maart 2023 - 08:00 - Wereld

©

De Franse president Emmanuel Macron, verklaarde op 27 februari dat hij "vriendschappelijke" en "goede" betrekkingen met Marokko had. Een verklaring die door een officiële Marokkaanse bron wordt ontkend.

De betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko "zijn noch vriendelijk noch goed, noch tussen de twee regeringen noch tussen het Koninklijk Paleis en het Élysée", reageert de officiële bron binnen de Marokkaanse regering op de woorden van de Franse president in het tijdschrift Jeune Afrique. Macron verklaarde in een persconferentie over de betrekkingen tussen Frankrijk en Afrika in het Élysée paleis op 27 februari, dat zijn betrekkingen met Koning Mohammed VI "vriendschappelijk" zijn en "zo zullen blijven".

Lees ook: Bezoek Franse president Emmanuel Macron aan Marokko onzeker

In zijn speech benoemde Macron de Pegasus-affaire en de stemming tegen Marokko in het Europees Parlement, maar volgens de Marokkaanse bron zijn deze twee zaken niet de enige bronnen van spanning tussen de twee landen. Emmanuel Macron verbergt daarnaast ook "moedwillig" andere spanningspunten zoals "de willekeurige beperkingen van visa, de mediacampagne en de gerechtelijke intimidatie".

"De betrokkenheid van de media en bepaalde Franse kringen bij het ontstaan en de promotie van de Pegasus-affaire had niet kunnen plaatsvinden zonder de betrokkenheid van de Franse autoriteiten. Net zoals de stemming in het Europees Parlement niet kon plaatsvinden zonder de actieve mobilisatie van de groep Renew, die wordt gedomineerd door de Franse presidentiële meerderheid en wordt voorgezeten door Stéphane Séjourné, van wie de banden met het Élysée algemeen bekend zijn", aldus de Marokkaanse regeringsbron.

Lees ook: Nieuwe telefoon voor Franse president na spionage Marokko?

De Marokkaanse autoriteiten zijn van mening dat de twee zaken "deel uitmaken van een offensief waarvan het doel is een overwicht op Marokko te krijgen en zijn interne en buitenlandse beleidskeuzes in te dammen", voegt dezelfde bron in Jeune Afrique toe. Hij benadrukt ook dat "Rabat het niet op prijs stelde dat Emmanuel Macron tijdens zijn persconferentie de indruk wekte dat de Maghreb eigenlijk alleen binnen zijn diaspora in Frankrijk bestaat". De Marokkaanse bron noemde de opmerkingen "even hard als onnodig".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team