Zoeken

Bezoek van Macron aan Marokko: Parijs "liegt" volgens Rabat

17 september 2023 - 11:00 - Marokko

©

De Franse president Emmanuel Macron heeft geen geplande bezoek aan Marokko, zoals de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, in een interview beweerde. Dat vernam persagentschap MAP van een Marokkaanse regeringsbron.

Dezelfde bron zegt "verbaasd" te zijn dat Catherine Colonna publiekelijk zo’n bezoek heeft aangekondigd, het beschrijvend als een "unilateraal initiatief". De aankondiging is gedaan zonder voorafgaand overleg over een "belangrijke bilaterale deadline", benadrukt de Marokkaanse verantwoordelijke.

Lees ook: Tahar Ben Jelloun over Marokko: "Macron is bang voor Algerije" (video)

In februari had de Franse president Emmanuel Macron al verklaard "vriendschappelijke" en "goede" relaties met Marokko te onderhouden. Een bewering die door een Marokkaanse officiële bron werd tegengesproken.

Lees ook: Ex-Franse president Sarkozy: "In Marokko voelde ik me thuis" (video)

De betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko "zijn noch vriendelijk noch goed, noch tussen de twee regeringen, noch tussen het Koninklijk Paleis en het Élysée", reageerde een officiële bron binnen de Marokkaanse regering in het tijdschrift Jeune Afrique. Dit was in reactie op de uitspraken van de Franse president, die na zijn toespraak over de betrekkingen tussen Frankrijk en Afrika op 27 februari in het Élysée-paleis beweerde dat zijn relaties met Koning Mohammed VI "vriendschappelijk zijn en zullen blijven".

Bladna.nl