Zoeken

Frankrijk onder druk om Marokkaanse Sahara te erkennen

10 april 2024 - 12:00 - Wereld

©

De toenadering tussen Frankrijk en Marokko lijkt zich te verdiepen. Oud-minister Éric Besson suggereert dat de volgende stap de erkenning door Frankrijk van de Marokkaanse Sahara zou kunnen zijn.

Besson, die als Fransman in Marokko geboren werd, is van mening dat de recente bezoeken van Franse ministers aan Marokko een teken zijn van verbeterde betrekkingen. "De vriendschap tussen onze twee landen is belangrijk," benadrukt hij in een interview met Maroc Hebdo. "De banden die we door geografie, geschiedenis, handel en cultuur hebben, verdwijnen niet zomaar."

Lees ook: Frankrijk financiert projecten in Marokkaanse Sahara

De toestemming van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Franse ontwikkelingsbanken om projecten in de Marokkaanse Sahara te financieren, ziet Besson als een "belangrijk signaal". Volgens hem is dit een stap op weg naar de erkenning door Frankrijk van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Lees ook: "Gevaarlijke escalatie": Polisario woedend op Franse projecten in Sahara

"Deze erkenning lijkt me zowel legitiem als onvermijdelijk," aldus Besson. "Frankrijk heeft herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor het door Marokko voorgestelde autonomieplan en moedigt nu zijn bedrijven aan om te investeren in de zuidelijke provincies. De volgende stap lijkt me dan ook de erkenning. Gezien de context van de afgelopen jaren kan dit gebaar echter alleen komen van president Macron. Ik heb persoonlijk geen informatie over zijn intenties en timing."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team