Zoeken

"Gevaarlijke escalatie": Polisario woedend op Franse projecten in Sahara

9 april 2024 - 14:00 - Marokko

©

Het Polisario, de door Algerije gesteunde onafhankelijkheidsbeweging in de Sahara, heeft fel gereageerd op de plannen van Frankrijk om via de Frans Ontwikkelingsagentschap (AFD) projecten in de Sahara te financieren.

De beweging noemt de Franse beslissing een "provocatie" en beschouwt het als een "gevaarlijke escalatie van de vijandige positie van Frankrijk ten opzichte van het Sahrawi-volk". Het Polisario beweert dat de Franse plannen "expliciete steun betekenen voor de illegale bezetting door Marokko van delen van de Westelijke Sahara".

Lees ook: Frankrijk financiert projecten in Marokkaanse Sahara

Het Polisario roept "alle landen van de wereld en de publieke en private sector op om zich te onthouden van elke activiteit op het nationale grondgebied van de Sahara".

De Franse regering heeft vorige week toestemming gegeven aan Franse ontwikkelingsbanken zoals Proparco (een filiaal van het AFD) en de publieke investeringsbank Bpifrance om projecten in de Marokkaanse Sahara te financieren.

Lees ook: Accor opent hotels in de Marokkaanse Sahara

In die context bracht Franck Riester, de Franse minister van Buitenlandse Handel, een bezoek aan Marokko. Riester benadrukte dat "de vernieuwing van de Frans-Marokkaanse betrekkingen gepaard zal gaan met nieuwe bruggen tussen onze privésectoren". Hij zei dat het AFD, via Proparco, zou kunnen bijdragen aan de financiering van een hoogspanningslijn tussen Dakhla en de Marokkaanse havenstad Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team