Zoeken

Franse president Macron bereidt belangrijk bezoek aan Marokko voor

14 april 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Franse president Emmanuel Macron bereidt een staatsbezoek aan Marokko voor, te midden van inspanningen van Parijs om de betrekkingen met Rabat te verbeteren.

Dit bezoek volgt na eerdere uitstel vanwege diepgaande politieke verschillen tussen beide landen. Een Franse diplomatieke bron bevestigde aan Atlasinfo dat de komst van Macron naar Marokko zeker doorgaat, hoewel een specifieke datum nog moet worden vastgesteld. Dit uitstel is te wijten aan specifieke redenen die tussen Marokko en Frankrijk zijn besproken en nog nader uitgewerkt moeten worden.

Lees ook: "Sahara-kwestie zal worden opgelost door Macron en Mohammed VI"

In afwachting van de datum voor Emmanuel Macron’s staatsbezoek, zijn er diverse ministeriële bezoeken tussen de twee landen gepland. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zal bijvoorbeeld vanaf 21 april drie dagen in Rabat verblijven om met zijn Marokkaanse tegenhangers te overleggen.

De diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko, die lange tijd gespannen waren, lijken te verbeteren. Recentelijk heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming gegeven aan Franse ontwikkelingsfinancieringsinstellingen zoals Proparco en de publieke investeringsbank Bpifrance om projecten in de Marokkaanse Sahara te financieren. Deze financieringen worden gezien als een stap van Frankrijk richting de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, een lang gekoesterde wens van Rabat.

Lees ook: Mohammed VI en Emmanuel Macron: spanningen vergeten

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, heeft onlangs ook bevestigd dat Frankrijk de economische ontwikkeling door Marokko in de Sahara erkent en dat Parijs deze ontwikkeling zal steunen door Franse publieke operatoren naar het gebied te brengen. Dit zal ongetwijfeld een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens de ontmoeting tussen Emmanuel Macron en Koning Mohammed VI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team