Zoeken

Frankrijk reikt Marokko hand in poging tot verzoening

12 februari 2024 - 07:00 - Wereld

©

Frankrijk wil de diplomatieke betrekkingen met Marokko herstellen. Deze betrekkingen stonden de afgelopen twee jaar onder druk, voornamelijk door de toenadering van Parijs tot Algiers en een ambivalente houding met betrekking tot de kwestie van de Sahara.

De nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, heeft aangekondigd persoonlijk te willen werken aan de normalisatie van de Frans-Marokkaanse betrekkingen. "Sinds mijn aantreden hebben we verschillende contacten gehad met de Marokkanen. De President heeft mij persoonlijk gevraagd me in te zetten voor de Frans-Marokkaanse betrekkingen en een nieuw hoofdstuk in onze relatie te schrijven. Dat is wat ik ga doen," verklaarde hij aan Ouest France.

Lees ook: "Marokko is Frankrijk stap voor"

Over het conflict rond de Sahara, benadrukte Séjourné dat Frankrijk sinds 2007 consistent steun heeft verleend aan het Marokkaanse autonomieplan. "Het is nu tijd om vooruit te gaan", voegde hij eraan toe, met de belofte alles in het werk te stellen om Frankrijk en Marokko in de komende weken en maanden nader tot elkaar te brengen.

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk zijn gespannen om meerdere redenen, waaronder de nauwere banden van Frankrijk met Algerije, de buur en rivaal van Marokko. De afwijzing van Franse hulp door Marokko na de verwoestende aardbeving op 8 september bevestigde de ernst van de crisis tussen Rabat en Parijs.

Lees ook: Frankrijk onttroond in Marokko

Een teken van verbetering werd in november waargenomen na verzoenende woorden van de Franse ambassadeur in Marokko, wat ertoe leidde dat Rabat een nieuwe ambassadeur in Frankrijk benoemde, een positie die maandenlang vacant was.

Bladna.nl