Zoeken

"Marokko is Frankrijk stap voor"

7 februari 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokko is Frankrijk een stap voor met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met de Sahel-landen om hun toegang tot de Atlantische Oceaan te vergemakkelijken, analyseert Alain Juillet, de voormalige directeur van de Franse inlichtingendiensten.

"Het land dat net een grote slag heeft geslagen, is Marokko. Marokko heeft zojuist een economisch samenwerkingsakkoord gesloten met de drie betrokken landen, Niger, Mali en Burkina Faso (alsook Tsjaad en Mauritanië, nvdr), om de economische banden te versterken en van Marokko het knooppunt te maken dat deze drie landen toegang geeft tot de Atlantische Oceaan via het zuiden", verklaarde Alain Juillet op zijn YouTube-kanaal Open Box Tv.

Lees ook: Algerije wijst naar Marokko in crisis met Mali

"We zijn terrein aan het verliezen, maar nog erger. Het gaat om een land dat een bondgenoot van Frankrijk was en nu op gespannen voet staat met Frankrijk... Hoe kan onze Franse diplomatie zulke fouten maken? Dit is ongelooflijk," vervolgde Juillet. De voormalige directeur van de Franse inlichtingendienst (DGSE) zegt het eens te zijn met Laurent Bigot, een voormalige Franse diplomaat die stelde dat "Afrika niet langer een hoofddoel is van het Franse beleid".

Lees ook: Toenadering Marokko Mali, een bedreiging voor Algerije?

Volgens Juillet heeft Frankrijk "het veld vrijgemaakt" op het internationale toneel. "De Amerikanen hebben dit met totaal cynisme benut, terwijl wij naar de uitgang werden geduwd. En toen kwamen de Marokkanen, die net een grote slag hebben geslagen. Dit betekent dat het moeilijk zal zijn om terug te keren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team