Zoeken

Franse president onder vuur na bericht aan Marokkanen over aardbeving

17 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

Na zijn videoboodschap aan het Marokkaanse volk in de nasleep van de verwoestende aardbeving in het koninkrijk, is de Franse president Emmanuel Macron onder vuur komen te liggen. In zijn bericht, dat afgelopen dinsdag op X werd gepubliceerd, beloofde Macron de steun van Frankrijk aan het getroffen Marokko. Marokkaanse internetgebruikers waren echter niet te spreken over zijn aanpak. "Alleen de Koning van Marokko mag zich op deze manier tot het Marokkaanse volk richten," schreef een gebruiker.

In de video verzekerde Macron dat Frankrijk klaar staat om "onmiddellijk" hulp te bieden aan Marokko, mochten de autoriteiten daar om vragen. Dit aanbod bleef onbeantwoord vanuit Rabat, waarna een controverse ontstond. "Het is aan Zijne Majesteit de Koning en de Marokkaanse regering om volledig soeverein de internationale hulp te organiseren," probeerde Macron in zijn video te benadrukken, om zo de ontstane onrust te sussen. Ondanks het gebrek aan een officiële reactie van Marokko, heeft Parijs 5 miljoen euro toegezegd voor NGO’s die actief zijn in het koninkrijk.

Lees ook: Ex-Franse president Sarkozy: "In Marokko voelde ik me thuis" (video)

Emmanuel Macron benadrukte dat Frankrijk "op de lange termijn aanwezig zal zijn op humanitair, medisch en cultureel gebied, in alle sectoren waar het Marokkaanse volk en zijn autoriteiten van mening zijn dat we nuttig zijn." Deze uitspraak werd echter ook niet goed ontvangen. Politiek analist Samir Bennis schreef: "Ik kan niet geloven dat de Franse president zo slecht is geadviseerd om zich op deze manier tot het Marokkaanse volk te richten. Zijn toespraak zal in Rabat niet in goede aarde vallen."

Lees ook: Bezoek van Macron aan Marokko: Parijs "liegt" volgens Rabat

Recentelijk wees de Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun op de "onhandige" houding van de Franse president ten opzichte van Koning Mohammed VI als een belangrijke factor in de verslechterende diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk.

Bladna.nl