Zoeken

Sahara: naar officiële Franse steun voor Marokko?

16 november 2023 - 20:00 - Wereld

©

De Franse ambassadeur in Marokko, Christophe Lecourtier, heeft recentelijk "nieuwe ontwikkelingen" aangekondigd met betrekking tot de positie van Frankrijk over de Sahara. Hij bevestigde opnieuw de "historische" steun van Frankrijk aan Marokko in dit conflict.

Lecourtier verklaarde in een interview met Radio 2M dat Frankrijk het autonomieplan van Marokko voor de Sahara, dat is voorgesteld aan de Verenigde Naties en gesteund wordt door landen als de Verenigde Staten, Spanje en Israël, zal ondersteunen. Frankrijk zal zich inzetten voor een brede acceptatie van dit plan binnen de internationale gemeenschap. "Dit is in lijn met wat we in het verleden hebben gedaan, en het bevestigt dat we een constante, trouwe, creatieve en dynamische bondgenoot zullen zijn," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Gaat Frankrijk de Marokkaanse Sahara erkennen?

Op 30 oktober benadrukte de Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York, Nicolas de Rivière, ook de inzet van zijn land om significant bij te dragen aan een oplossing van het conflict in de Sahara. "Het moment is gekomen om vooruit te gaan," zei hij.

Verder uitte Lecourtier kritiek op de Franse media voor hun verslaggeving over de verwoestende aardbeving in de regio Al Haouz op 8 september, waarbij bijna 3000 doden en 5500 gewonden vielen, en over de weigering van Marokko om Franse hulp te accepteren. "Ik schaamde me voor wat ik op de Franse televisie zag, iets dat veel Marokkanen hebben gezien tijdens deze tragische uren. Het leek mij onwaardig voor de relatie tussen Frankrijk en Marokko, onwaardig voor de Fransen," betreurde hij.

Lees ook: Frankrijk zoekt verzoening met Marokko

De betrekkingen tussen Rabat en Parijs zijn gespannen sinds 2021, mede door de Pegasus-spionagezaak, en verergerd door de visumbeperkingen die Frankrijk aan Marokkanen oplegde, de toenadering tot Algerije en de aarzeling van Frankrijk om een duidelijk standpunt in te nemen over de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team