Zoeken

Franse minister: "Zonder de Marokkaanse politie zou Frankrijk meer gevaar lopen"

24 april 2024 - 15:00 - Wereld

©

Gérald Darmanin, Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft tijdens een bezoek aan Rabat de Marokkaanse autoriteiten geprezen om hun uitstekende samenwerking op het gebied van veiligheid. Hij benadrukte de gedeelde uitdagingen, met name de strijd tegen drugshandel, terroristische organisaties, criminaliteit en de beveiliging van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

"Zonder onze Marokkaanse vrienden en de uitmuntendheid van de Marokkaanse gerechtelijke politie zou Frankrijk meer gevaar lopen dan nu het geval is. [...] Zonder de Marokkaanse inlichtingendiensten zou Frankrijk harder getroffen worden", aldus Darmanin. Hij prees de "uitstekende samenwerking tussen Marokko en Frankrijk op het gebied van veiligheid" en benadrukte dat beide landen waardevolle inlichtingen delen in de strijd tegen terrorisme.

Lees ook: Veiligheid op Olympische Spelen 2024: Frankrijk zoekt Marokkaanse expertise

Darmanin bedankte de "Marokkaanse diensten voor het belangrijke werk dat ze doen met de DGSI en de Franse diensten". Hij waardeerde ook "een open dialoog tussen twee grote bevriende landen met als gemeenschappelijk doel onze democratieën, onze waarden te beschermen en radicalisering te bestrijden." "We hebben een perfecte eensgezindheid in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme", aldus Darmanin.

De Franse minister prees Marokko ook om zijn bereidheid om Frankrijk te helpen bij de organisatie van grote sportevenementen, met name de Olympische Spelen van 2024. "We kunnen op elkaar rekenen bij de grote sportevenementen die eraan komen wat betreft wederzijdse informatie", zei hij, verwijzend naar de volgende Afrikaanse Kampioenschappen voetbal die in 2025 in Marokko plaatsvinden.

Darmanin noemde Marokko een "essentiële partner" in het beheer van migratie. Hij benadrukte de leidende rol van Marokko, onder leiding van Koning Mohammed VI, in de aanpak van migratievraagstukken op regionaal en internationaal niveau. Op bilateraal niveau is de samenwerking op het gebied van illegale migratiebestrijding en ondersteuning van legale migratie hervat, legde hij uit.

Een ander onderwerp dat tijdens de persconferentie aan bod kwam, was de islam in Frankrijk. De Franse minister noemde de samenwerking met de Marokkaanse religieuze autoriteiten "uitstekend". Volgens hem is de islam zoals die in Marokko wordt beoefend een model dat te danken is aan Koning Mohammed VI. "We zijn erg alert op de opleiding van imams en hoe Marokko ons in dit opzicht kan helpen", voegde hij toe.

Lees ook: Frankrijk financiert projecten in Marokkaanse Sahara

Darmanin bezocht Marokko op uitnodiging van zijn Marokkaanse ambtgenoot. Hij benadrukte dat zijn bezoek deel uitmaakt van de nieuwe dynamiek in de bilaterale betrekkingen. De doelstelling is om een ambitieuze roadmap op te stellen voor elk van de sectoren, in overeenstemming met de wens van beide staatshoofden om de strategische en vriendschappelijke betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko te vernieuwen en te moderniseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team