Zoeken

Marokko belooft binnen 5 jaar een "voorbeeldig" gezondheidssysteem

9 juli 2022 - 15:00 - Marokko

©

Khaled Aït Taleb, minister van Volksgezondheid en Sociale Zekerheid, kondigde zijn ambities voor de Marokkaanse gezondheidssector aan. Hij wil een hervorming doorvoeren om binnen vijf jaar een "voorbeeldig" gezondheidsstelsel tot stand te brengen.

Deze hervorming zal gebaseerd zijn op vier pijlers: goed bestuur, opbouw van ziekenhuisstructuren van de nieuwe generatie, het aanleren van nieuwe vaardigheden en digitalisering, zo vertelde de minister aan Le360. "Over vijf jaar zal deze hervorming leiden tot een volledig en efficiënt gezondheidsstelsel," zei hij. Eerder kondigde hij aan dat op dinsdag 5 juli 2022 een overeenkomst over de ontwikkeling van de opleiding voor artsen en medisch personeel zou worden ondertekend, onder het voorzitterschap van premier Aziz Akhannouch.

Lees ook: Israël bouwt vijf ziekenhuizen in Marokko

Wat de digitalisering betreft, zei Khalid Aït Taleb dat zijn ministerie eraan werkt om zorg op afstand en in real time mogelijk te maken door patiënten en gezondheidscentra met elkaar te verbinden. "Het aandeel van de belastingbetalers in de uitgaven voor gezondheidszorg, dat momenteel 60% bedraagt, zal door deze hervorming dalen tot 25% in 2030," zei hij.

Lees ook: Alarmerende cijfers over Marokkaanse gezondheidssector

Khalid Aït Taleb sprak ook over de investeringsovereenkomst die zijn ministerie met een Israëlisch bedrijf heeft ondertekend. Hij zei dat 5 miljard dirham zal worden uitgetrokken voor de bouw van vijf ziekenhuizen. Het gaat onder meer om ziekenhuizen in Berkane en Essaouira met een publiek-private beheersformule en een win-win model. "Na 10 jaar zullen deze ziekenhuizen eigendom worden van de Marokkaanse staat, volgens de overeenkomst," zei de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team