Zoeken

Fouad Sellam, "metselaar van de gruwel", sterft in de gevangenis

11 november 2022 - 22:00 - Wereld

©

Fouad Sellam, één van de twee veroordeelden in de zaak "Metselaars van de gruwel" uit 2008, is enkele weken geleden op 44-jarige leeftijd in een Franse gevangenis overleden.

Fouad Sellam, die gevangen zat in Lannemezan, werd ziek na te zijn ingeënt tegen Covid-19. Na een onderzoek werd bij hem klierkanker geconstateerd, waaraan hij twee weken later overleed. Zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar Marokko, waar hij werd begraven, meldt La Dépêche. Hij was als medeplichtige aan de moord op het gepensioneerde echtpaar Jocelyne Fernandez (59) en Jean-Claude Saint-Aubert (62) in april 2008 in Argeliers tot een zware straf veroordeeld.

Lees ook: Ontroerende getuigenis zoon van Marokkaan die bij aanslag Nice omkwam

Het echtpaar, oorspronkelijk afkomstig uit het departement Moselle, had in de stad een huis gekocht dat ze aan het renoveren waren. Zij hadden daarvoor een beroep gedaan op de diensten van Jean Barthélémy Rathqueber, een metselaar die de werkgever was van Fouad Sellam. De twee hielden het echtpaar op 4 april 2008 vast om geld af te persen en vermoorden hen vervolgens. De echtgenoot werd gedood met vijf schoten in Cruzy, in het departement Hérault. Zijn lichaam werd gevonden met een verbrijzelde schedel. Zijn vrouw werd doodgeslagen met een schop en even verderop onthoofd.

Op 19 januari 2012 zijn Jean-Barthélémy Rathqueber en Fouad Sellam, bekend als de "Metselaars van de gruwel", door de rechtbank van het departement Aude veroordeeld wegens ontvoering, vrijheidsberoving en moord op de twee gepensioneerden. Ondanks dat ze elkaar tijdens het proces beschuldigden, kon de rechtbank een onderscheid maken tussen opdrachtgever en medeplichtige. Zo kreeg de 36-jarige Jean-Barthélémy Rathqueber levenslang en zijn 34-jarige medeplichtige Fouad Sellam 30 jaar.

Lees ook: Het duistere verhaal van Van Coppernolle, de moordenaar van de kleine Abdeljabbar Dkhissi

Fouad Sellam, vader van een kind, was verslaafd aan alcohol en was voorwaardelijk vrij ten tijde van het misdrijf. "Tijdens zijn gevangenschap in Lannemezan nam hij een nieuwe levensstijl aan. Deze man heeft een lange weg afgelegd in de gevangenis," verklaarde advocaat Poilpré van de balie van Advocaten van Montpellier. "Hij werd zich bewust van het lijden en betuigde zijn diepe spijt aan de familie van de slachtoffers. Hij zei dat hij voelde wat hij had gedaan toen hij aan zijn eigen vader dacht. Bij verschillende gelegenheden zei hij hoe geschokt hij was. Hij was erg getraumatiseerd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team