Zoeken

Mocromaffia-kopstuk plande moorden vanuit gevangenis

9 december 2022 - 14:00 - Wereld

©

De rechtbank in Amsterdam heeft Benaouf A., die al verschillende jaren in de cel zit voor het organiseren van een moord in België, veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het plannen van verschillende moordaanslagen. Hij ging vanuit de gevangenis ook gewoon door met het plannen van moorden.

De zaak draait om een poging tot moord en verschillende geplande moorden als onderdeel van een aanhoudende vete tussen twee rivaliserende groepen in de Amsterdamse onderwereld, tussen 2012 en 2016. De rechtbank spreekt van "schokkende en ernstige daden" gepleegd door een "absoluut professionele organisatie" die "gewetenloos" besliste wie er zou sterven.

Lees ook: Ambtenaar Den Haag geeft vervalsing paspoort voor Taghi toe

Benaouf A. wordt door justitie beschouwd als één van de sleutelfiguren in het onderwereldconflict, dat ook bekend staat als de Mocromaffia-oorlog, schrijft het AD. De liquidatie van crimineel Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 in Antwerpen blijkt de aanjager te zijn van de gewelddadigheden uit de onderwereldoorlog die tot ettelijke doden hebben geleid. De rechtbank heeft Benaouf nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het aansturen van de liquidaties. Die straf komt bovenop de 12 jaar die hij reeds uitzit voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie op Najeb Bouhbouh.

Lees ook: Taghi genoemd als opdrachtgever voor moord Peter R. de Vries

Benaouf haalde in 2017 het nieuws toen zijn handlangers tevergeefs een helikopter probeerden te kapen om hem uit de gevangenis te bevrijden. Maar de rechtbank neemt hem vooral kwalijk dat hij vanuit de gevangenis doorging met zijn verschrikkelijke moordplannen "terwijl hij een straf uitzit voor medeplichtigheid aan moord". Na zijn gevangenschap gingen leden van zijn criminele organisatie verder met het rekruteren van schutters om hun dodenlijst verder af te werken. Benaouf bleef de organisatie aansturen vanuit de cel, dankzij een versleutelde telefoon. Hij nam onder meer beslissingen over de prijs die voor aanslagen moest worden betaald en regelde schutters.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team