Zoeken

Filosofieboeken verbrand op school in Talsint, obscurantisten betrokken?

20 december 2021 - 18:20 - Marokko

©

Meer dan 200 boeken uit de bibliotheek van een middelbare school in Talsint zijn afgelopen weekend in vlammen opgegaan. De Koninklijke Gendarmerie heeft een onderzoek ingesteld in om de daders te identificeren, die vermoedelijk minderjarig zijn.

Een ongewone en verrassende gebeurtenis vond plaats op het Al Khawarizmi-lyceum afgelopen weekend. Meer dan 200 boeken over wetenschap, filosofie en literatuur werden verbrand, evenals portretten van beroemde filosofen zoals Averroès, Immanuel Kant, Karl Marx en Jean-Paul Sartre die aan de muren van de schoolbibliotheek hingen. "Het moet afgelopen zaterdag- of zondagnacht gebeurd zijn toen de school leeg was," vertelt leraar Redouane Bouimtghane, die de leiding heeft over de bibliotheek en leerlingen helpt hun kennis en opleiding uit te breiden, aan TelQuel.

Lees ook: Verontwaardiging over vandalisme muurschildering in Al Hoceima

"Slechts één boek in het Arabisch werd gespaard, met als titel ’Sadr al Islam’ (De Oorsprong van de Islam)," zegt hij. Aan de vernielde omheining werd de as van verbrande boeken en andere portretten door de schoolbeveiliging aangetroffen.

Was dit een daad gericht tegen de leraar Bouimtghane? "Ik ben niet vijandig tegenover iemand, noch haat ik een ideologie. Ik heb geen reden om te geloven dat dit tegen mij gericht was." Hij voegt eraan toe dat "het landelijke centrum van Talsint in het verleden nooit bekend heeft gestaan als een plaats van obscurantisme" en dat zijn relatie met de studenten "heel normaal" is.

Lees ook: Marokko: moskee door goudzoekers vernield in Larache (foto’s)

De Gendarmerie bezocht de school. Er werden vingerafdrukken gevonden "die van minderjarigen blijken te zijn", aldus Redouane Bouimtghane. Een onderzoek is aan de gang om de daders van de vernielingen te identificeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team