Zoeken

Verontwaardiging over vandalisme muurschildering in Al Hoceima

24 november 2021 - 11:20 - Marokko

©

De vernieling van een muurschildering op de gevel van Dar Es Salam in de buurt van de kerk in Al Hoceima, heeft een golf van verontwaardiging en veroordelingen teweeggebracht op sociale media. Kunstenaar Imad Arous reageerde via Facebook emotioneel op deze gebeurtenis.

De kunstenaar uitte zijn ongenoegen op zijn Facebook-pagina. Hij betreurde het gebrek aan respect en waardering voor de inspanningen en opofferingen die nodig waren om deze muurschildering te maken. "De manier waarop de muurschildering werd gesaboteerd en de aard van de muurschildering doen vermoeden dat het om een geplande actie gaat, aangezien de maker de kenmerken van de schildering opzettelijk heeft uitgewist met olieverf, zodat het onmogelijk is geworden om de schildering te restaureren, aangezien olieverf alleen kan worden weggehaald door de muur af te schrapen".

Lees ook: Duitser maakt prachtige muurschildering in Marrakech (video)

Zijn boodschap leidde tot commentaar van activisten uit de kunstwereld en de gemeenschapsorganisaties, die de daad als "weerzinwekkend" bestempelden en oproepen tot de toepassing van de wet tegenover de daders.

Lees ook: Street art in Marokkaanse woestijn (foto’s)

De Online Vereniging voor Cultuur, Kunst en Sociale Werken van Al Hoceima en de Aneri Vereniging voor Cultuur en Ontwikkeling, hebben een verklaring van afkeuring gepubliceerd, waarin zij de daad "onbeschaafd" noemen ten opzichte van dit artistieke werk, waarvan het maken van de muurschildering meer dan 30 uur in beslag heeft genomen.

Bladna.nl