Zoeken

Ontmoeting met Mouna, lerares Islam in Spanje

30 mei 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De kleuter- en lagere school Los Cármenes in Granada, Spanje, biedt sinds het tweede kwartaal van dit jaar lessen in Islamitisch onderwijs aan. Het is de laatste instelling in de stad die aan deze wettelijke eis voldoet. Ongeveer 50 leerlingen, waaronder een groot aantal van Marokkaanse afkomst, volgen deze lessen.

Marokkaanse, Spaanse, Russische, Syrische, Chinese en leerlingen van andere nationaliteiten die ingeschreven zijn op de school, nemen sinds het tweede kwartaal van dit jaar deel aan de islamitische lessen. "Dit is gunstig voor alle kinderen, want het helpt hen te leren over en te leven met andere culturen," vertelt de directrice van de instelling, Luisa Ramos, aan Ideal.

Lees ook: Islamonderwijs op Spaanse scholen

Op de school krijgen in totaal 52 kinderen anderhalf uur per week islamles. De school is nu één van de 32 onderwijscentra in de provincie die islamitische lessen aanbieden. "De kinderen zijn enthousiast en de onderwijzeres heeft zich heel goed ingewerkt," zegt het hoofd van het centrum. "Sommige ouders wisten niet dat de Islamitische godsdienst was toegestaan en vinkten meteen het vakje aan. Deze leerlingen kunnen hun keuze niet veranderen", voegt Mari Carmen Gámez, studiedirecteur, eraan toe.

Mouna Barhoun, de lerares in Islamitisch onderwijs, is 23 jaar, komt uit Tanger en woont sinds haar geboorte in Huelva. Ze spreekt vloeiend Spaans en Arabisch en dit is haar eerste opdracht als onderwijzeres. "Het is een uitzonderlijke school met goede leerlingen, ik voelde me er snel thuis. Ik vind het heel leuk om lerares te zijn en ik vind het nog leuker om godsdienstlerares te zijn," zegt ze. De lessen worden in het Spaans gegeven en zijn gebaseerd op het boek "Ontdek de Islam" van uitgeverij Akal, dat goedgekeurd is door de Islamitische Commissie van Spanje.

Lees ook: Spanje: justitie verplicht scholen tot islamonderwijs

Voor de kleuters (leeftijd 3, 4 en 5) zijn de lessen meer elementair en aan de leeftijd aangepast. "Ze tekenen, leren de basisbegrippen van de Islam en bekijken video’s. Sommigen weten er niets van, anderen hebben enige kennis," verklaart Mouna. Op de lagere school nemen 38 leerlingen deel aan deze cursus, waarin ze geleidelijk de 114 hoofdstukken van de Koran in het Arabisch uit het hoofd leren. "Ik pas me aan het ritme van ieder aan, want het zijn niet allemaal Marokkanen," benadrukt de lerares.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team