Zoeken

Waarom Farid Azarkan de politiek in ging

15 juli 2021 - 19:40 - Wereld

©

Denk-leider Farid Azarkan was niet van plan om politicus te worden. Hij zag zichzelf eerder als bestuurder in het bedrijfsleven maar veranderde van gedachte na de aanslag op de Twin Towers. "Dat was een kenmerkend moment in mijn carrière", vertelt hij op NPO1 in Tour de Tijs. "Het werd vijandiger, je moest jezelf verklaren."

In het kader van de serie Tour de Tijs, fietsen Tijs van den Brink en Farid Azarkan samen de Amerongse Berg op. Farid Azarkan vertelt dat hij in 1979 op achtjarige leeftijd naar Nederland kwam, waar zijn vader toen al woonde en werkte. Hij kwam samen met zijn moeder en zeven broers en zussen in Schoonhoven terecht en leerde toen pas echt zijn vader kennen. "Ik vroeg eens aan mijn oom wie die man was die steeds cadeautjes kwam brengen. Dat was dus mijn vader."

Azarkan heeft mooie herinneringen aan zijn kinderjaren in Marokko. "Ik zie dan beelden voor me van mijn opa die vanuit het dorp kwam, op een prachtig paard." Ooit fietste hij met zijn vrouw duizenden kilometers op een tandem naar zijn geboortedorp. "We hadden een maand vrij genomen en hebben alles op de fiets afgelegd. De douane stond wel even raar te kijken toen we alleen met onze fiets aankwamen en wij waren emotioneel toen we het volbracht hadden."

Lees ook: Farid Azarkan, van Bni Bouayach naar partijleider in Nederland

Farid was voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders voordat hij de stap maakte naar een politieke carrière. In tegenstelling tot nu was hij in die periode opvallend kritisch met betrekking tot de eigen achterban. Die kritiek blijkt toch nog wel aanwezig te zijn. "Er is nog steeds teveel criminaliteit, teveel schooluitval en we moeten ouders veel nadrukkelijker bemoeien met opvoeding van kinderen. Wat ik nu meer doe is tegenhouden dat politieke tegenstanders dat gebruiken om deze groep weg te zetten."

Azarkan wil met zijn partij met name strijden voor gelijkheid in de samenleving. Met zijn Marokkaanse roots kent hij het belang ervan. Na de aanslag op de Twin Towers in 2001 werd ook de aanpak van polarisatie belangrijk voor hem. Hij was op dat moment nog niet politiek actief, maar voelde wel dat dit steeds problematischer werd. "Ik denk dat de manier waarop we naar islamitische landen kijken toen wel veranderd is. Het werd vijandiger, je moest jezelf verklaren; er werd ineens overdreven vaak en overdreven lang gesproken over incidenten waarbij moslims betrokken waren. Ik vond dat er vanuit Marokkaanse Nederlanders zélf weerwoord moest komen." Hij zegt veel voldoening te halen uit zijn werk. "Ik zie dat allerlei mensen zich wel herkennen in onze standpunten en merk dat mensen zich meer vereenzelvigen met mij, als je een vergelijkbare geschiedenis hebt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team