Zoeken

Charifa Zemouri kandidate Tweede Kamerverkiezingen in Nederland

28 januari 2021 - 17:20 - Wereld

©

De Marokkaans-Nederlandse Charifa Zemouri is kandidaat voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Ze promoveerde in infectieziekten in aerosolen en biofilm en heeft dus ook heldere ideeën over hoe de huidige gezondheidscrisis in Nederland aangepakt kan worden. Met haar achtergrond in de volksgezondheid en haar expertise in de verspreiding van infectieziekten, lijkt Zemouri de juiste persoon op de juiste plek.

De familie van Zemouri verhuisde in het begin van de jaren 70 vanuit het kleine landelijke dorpje Beni Ahmed bij Chefchaouen, naar Nederland. Charifa werd geboren in Amsterdam, waar ze ook opgroeide en naar school ging. In 2011 besloot Zemouri gezondheidswetenschappen te gaan studeren. Na eerst als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt te hebben, behaalde ze een doctoraat aan de Faculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam.

Haar scriptie ging over de verspreiding van infectieziekten door middel van aerosolen en trok de aandacht van de Nederlandse politieke partij DENK. De Marokkaans-Nederlandse partijleider Farid Azarkan bood haar een functie aan als beleidsadviseur. "Ineens werd mijn onderzoek erg belangrijk", legt Zemouri uit aan Morocco World News. Ze werd de contactpersoon voor de Covid-19-pandemie, schreef toespraken en moties en informeerde de partij over haar coronavirus- en volksgezondheidsbeleid.

Zemouri betreedt de politiek op een ongekend tijdstip in de geschiedenis. "Dit is de grootste crisis waarmee Europa te maken heeft gehad sinds de Tweede Wereldoorlog." De pandemie confronteerde haar met de grote kloof tussen de wetenschap, de academische wereld en de politiek. Toen DENK haar de baan aanbood, realiseerde Zemouri zich dat dit haar kans was om besluitvorming te informeren, op de evidence-based manier die ze als academicus en wetenschapper zo goed beheerst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team