Zoeken

Khalid Choukoud voor Nederland naar Olympische Spelen

4 juni 2021 - 15:40 - Sport

©

De Marokkaans-Nederlandse marathonloper Khalid Choukoud mag Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio. "Ik had het wel verwacht, maar nu het sinds woensdagochtend officieel is, ga ik het wel even vieren met de familie. We gaan wat eten en drinken en natuurlijk ga ik ook nog trainen", zegt hij in een eerste reactie op het nieuws.

Collega-marathonloper Abdi Nageeye werd als snelste van de seizoensranglijst automatisch geselecteerd. De twee overige startplaatsen waren aanwijsplaatsen. Choukoud had na Nageeye de snelste tijd, maar moest toch nog wachten op het definitief oordeel van de Atletiekunie. "Ik had een scherpe tijd neergezet, dus ik zat goed", zegt Choukoud. Hij liep dit jaar in Siena 2.09.55, een dik persoonlijk record en haalde daarmee ruim de limiet van 2.11,30. In totaal liepen zes mannen de marathon binnen de limiet, maar er zijn enkel drie plaatsen te verdelen.

Technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse atletiekbond zegt dat de keuze lastig was. "Een half jaar geleden is er een bijeenkomst geweest en hebben we de atleten uitgelegd wat de selectieprocedure was. De vraag die toen opkwam was of ze de mogelijkheid hadden om hun eigen raceanalyse te delen als een soort pitch. Dus daar hebben we de mogelijkheid voor gegeven. Sommige lopers hebben dat gedaan, sommigen niet." Uiteindelijk kozen ze voor Choukoud. "Zoiets is altijd moeilijk", zegt de technisch directeur in Omroep west. "Maar je moet de keuze maken en toen hebben we voor Khalid gekozen." Bart van Nunen mag als derde Nederlander naar de Spelen.

Choukoud had vertrouwen in zijn kansen en is al begonnen met de training. "Ik ben alweer bijna op mijn oude niveau dat ik in Siena had", zegt hij. "Ik ben conditioneel top. Laat de Spelen maar komen. Het enige waar ik me nu druk om maak, is of het doorgaat. Als het niet doorgaat, wordt het dan verplaatst of afgelast?" Choukoud is helemaal klaar voor het startschot op 8 augustus. "De zware omstandigheden zoals luchtvochtigheid, smog en hitte in Sapporo liggen mij wel. Ik kan goed tegen de warmte dus de omstandigheden werken in mijn voordeel. Ik ga elke minuut vechten als een leeuw voor mijn land. Ik heb van een top tien-plek gedroomd en ik denk dat het erin zit."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team