Zoeken

Ex-Marokkaanse minister haalt uit naar Algerije

24 december 2023 - 21:00 - Marokko

©

Mohamed Ouzzine, Secretaris-Generaal van de MP-partij, heeft tijdens een toespraak in Dakhla zijn trots uitgesproken over de Marokkaanse diplomatieke vooruitgang aangaande de Sahara en liet daarbij geen kans onbenut om kritiek te uiten op Algerije over deze kwestie.

Volgens de voormalige minister erkent de internationale gemeenschap steeds meer de legitimiteit van Marokko en de effectiviteit van het door het koninkrijk voorgestelde autonomieplan, ondanks de weerstand van Algerijnse leiders.

Lees ook: Marokkaanse minister beschuldigt Algerije van staatsterrorisme in Smara (video)

Ouzzine beschuldigde Algerije ervan een hoofdrolspeler te zijn in het conflict, door de spanningen te voeden. Hij benadrukte de rol van Algerije in de escalatie van de situatie, inclusief de financiering en bewapening van de Polisario-separatisten. "Wie heeft hen opgericht, onderdak geboden, gefinancierd en bewapend? Wie heeft miljarden aan gasinkomsten omgeleid om zich tegen Marokkaanse rechten te verzetten? Wie verspreidt via zijn militaire media informatie om de veiligheidssituatie in alle Marokkaanse Sahara-steden te verstoren? En wie zat achter zinloze schermutselingen die gericht waren tegen burgers in een daad die neerkomt op terrorisme?" vroeg hij retorisch.

Lees ook: Interventie Marokkaanse leger tegen Polisario?

De politicus concludeerde met de boodschap dat Marokko, sterk, verenigd en overtuigd van zijn legitieme recht, niet beïnvloed zal worden door intriges en complotten. "Het staat op zijn eigen grondgebied, samen met zijn volk dat verbonden is door de trouw aan de Marokkaanse koningen van oudsher. Alles wat Algerije doet, is slechts tijdverspilling en belemmert de ontwikkeling in de Noord-Afrikaanse regio," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team