Zoeken

Marokkaanse minister beschuldigt Algerije van staatsterrorisme in Smara (video)

27 november 2023 - 11:00 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, heeft tijdens de 111e sessie van het Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie (CERD) van de VN in Genève, de aanval op burgers in Smara in de Marokkaanse Sahara scherp veroordeeld. Hij noemde het een daad van "staatsterrorisme" gepleegd door Algerije tegen Marokko.

Ouahbi kwalificeerde de aanvallen op Smara als crimineel en terroristisch, en stelde dat ze een oorlogsdaad vormden. Het was de eerste officiële reactie van een lid van de Marokkaanse regering op deze aanvallen, die werden uitgevoerd door het Polisario met steun van Algerije. In de nacht van 28 op 29 oktober werden wijken in Smara het doelwit van vier bombardementen, wat resulteerde in één dode, drie gewonden, waarvan twee ernstig, en materiële schade.

Lees ook: Smara: Marokko waarschuwt, "aanvallen zullen niet onbestraft blijven"

In zijn felle reactie op zijn Algerijnse ambtgenoot Noureddine Amir over de definitie van het principe van zelfbeschikking, verklaarde Ouahbi dat Algerije zwak was. Hij noemde deze aanvallen een daad van verraad en benadrukte de historische banden tussen de volkeren van beide landen, waarbij hij pleitte voor vrede en veiligheid tussen de buren.

Lees ook: Aanval Polisario in Smara: Marokko bereidt reactie voor

De officier van justitie in Laayoune heeft een onderzoek geopend naar de ontploffingen in Smara om de verantwoordelijkheden vast te stellen. De Marokkaanse autoriteiten wachten op de resultaten van dit onderzoek en hebben zich voorlopig onthouden van commentaar. Een team van de VN-vredesmissie in de Sahara (MINURSO), geleid door Alexander Ivanko, heeft Rabat bezocht voor onderzoek en zal een rapport indienen bij de Veiligheidsraad.

Bladna.nl