Zoeken

Europa moet helpen bij opzetten cannabis-industrie in Marokko

1 mei 2021 - 12:00 - Gemeenschap

©

De legalisering van de cannabisteelt in Marokko om medische en industriële redenen zou het leven van meer dan een miljoen Marokkaanse boeren kunnen verbeteren. Verwacht wordt dat Europa zich zal openstellen om deze dynamiek te ondersteunen en te helpen bij de ontwikkeling van deze industrie.

Het besluit om cannabis te legaliseren in Marokko wordt nog steeds besproken in de eerste Kamer en betwist door politieke tegenstanders, vertelt professor Khalid Mouna aan Deutshe Welle. Maar omdat het project deze keer van de autoriteiten komt, "denk ik dat het ernstig is, achter de regering staat immers het paleis, terwijl de vorige voorstellen van de oppositie kwamen," zegt Tom Blickman van het Transnational Institute in Amsterdam. Bovendien zouden de EU-lidstaten zich meer moeten inspannen om Marokko te begeleiden, met name door prioriteit te geven aan "alternatieve ontwikkeling". Daarom "zou het goed zijn als Europa meer openstaat om te zien hoe het deze industrie kan helpen opbouwen, bijvoorbeeld door medicinale cannabis uit Marokko naar Duitsland te importeren, dat is de grootste markt voor medicinale cannabis op dit moment," legt Blickman uit.

"Het zou Marokko ook echt helpen als Europa de import zou vergemakkelijken," zegt Driss Benhima, een voormalig directeur van het Noordelijke Ontwikkelingsagentschap in Marokko, die onderzoek heeft gedaan naar cannabisteelt in de regio en aanbevelingen heeft gedaan aan de regering. Voor hem zou legalisering veel verandering brengen en kunnen "leiden tot fatsoenlijke inkomens, sociale integratie en milieubescherming".

De kwestie van de legalisering van de teelt van cannabis voor medische en industriële doeleinden is afgelopen december besproken tijdens een vergadering van de Commissie voor verdovende middelen van de Verenigde Naties in Oostenrijk. Marokko is het enige land uit de regio dat voor de legalisering ervan heeft gestemd. Aanleiding voor deze stap was het voorstel van de Wereldgezondheidsorganisatie om cannabis van de lijst van gevaarlijke drugs te schrappen om studies naar het medisch gebruik ervan mogelijk te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team