Zoeken

Marokko: legalisering cannabis goed voor 10 miljard euro per jaar

24 januari 2021 - 12:00 - Marokko

©

Nu cannabis door de Verenigde Naties van de lijst van risicovolle drugs is geschrapt, is in Marokko het debat over het gebruik van cannabis voor medische en industriële doeleinden nieuw leven ingeblazen.

De Commissie voor verdovende middelen van de Verenigde Naties (CND) heeft begin december 2020, op aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), cannabis verwijdert van de lijst van risicovolle verdovende middelen. Voor Marokko was dit het startsein voor een nieuwe discussie over de legalisering van de drug. Met een jaarlijkse hoeveelheid van 35.000 ton is het koninkrijk de grootste producent van cannabis ter wereld.

Lang voordat Marokko instemde met het besluit van de Verenigde Naties, is er in 2015 al een wetsvoorstel ingediend om de drug voor industrieel en therapeutisch gebruik te legaliseren. Medeoprichter van het Marokkaanse collectief voor therapeutisch en industrieel gebruik van cannabis, Azday Benaceur, is overtuigd van de enorme voordelen die Marokko zou kunnen halen uit het gebruik van cannabis. Zo kan de plant worden gebruikt voor de productie van medicijnen, stoffen, thermische isolatie en schoonheidsproducten. Bovendien zegt Benaceur dat de hennepteelt in de Rif kan worden gezien als cultureel erfgoed dat veel werkgelegenheid oplevert. Volgens hem voorziet de teelt en de verwerking van cannabis in de Rif 90.000 huishoudens van een inkomen.

Volgens de verslavingsarts en lid van de International Narcotics Control Board (INCB), professor Jalal Taoufik, moet er echter goed worden gekeken naar de voor- en nadelen van cannabis. "Enerzijds bevat de plant tetrahydrocannabinol (THC), een schadelijke stof die medisch niet kan worden gebruikt. Aan de andere kant bevat het cannabidiol (CBD), de belangrijkste therapeutische component van cannabis met vele voordelen". Hij pleit ervoor om eerst een duidelijk onderscheid te maken in de toepassingen van de drug, en daarna pas werk te maken van legalisatie.

Verder wijst Taoufik erop dat de cannabis uit landen waar de drug is gelegaliseerd, sterk verschilt van de cannabis uit Marokko. "Cannabis die op de markt wordt gebracht in landen waar consumptie gedecriminaliseerd is, en cannabis uit Marokko zijn heel verschillend. De eerste bevat heel weinig THC en veel CBD, terwijl de cannabissoort die in Marokko wordt geteeld gevaarlijker is in termen van recreatief gebruik dan de eerste". Ook zegt hij dat "de gebruikte plant heel weinig THC, minder dan 0,3%, en veel CBD moet bevatten, wil het exploiteerbaar en winstgevend zijn".

Volgens het tijdschrift TelQuel zou het gebruik van cannabis voor medische en industriële doeleinden, Marokko zo’n 10 miljard euro per jaar kunnen opleveren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team