Zoeken

De ellende van een Zwitserse arts in Marokko

28 juni 2022 - 21:00 - Marokko

©

Labbas Sbaï, een Marokkaans-Zwitserse chirurg, vestigde zich in 2000 in de regio van M’hamid El Ghizlane in het zuiden van Marokko, dichtbij de grens met Algerije. Hij wilde er een aanbod ontwikkelen voor ecologisch toerisme, maar kreeg te maken met een serie ongelukkige gebeurtenissen, zoals meerdere gevangenisstraffen en mishandelingen. Hij werd op 20 juni vrijgelaten uit de gevangenis van Zagora in het zuiden van het land.

Labbas Sbaï besloot meer dan 20 jaar geleden naar Marokko te verhuizen om zich in M’hamid El Ghizlane te vestigen, een regio die sinds de sluiting van de grens tussen Algerije en Marokko is achtergesteld en wordt geteisterd door allerlei vormen van smokkel (sigaretten, drugs, kamelen en andere). Hij kon zich op dat moment niet voorstellen wat hem allemaal te wachten stond. Hij creëerde een natuurreservaat voor gazellen, fenneken, woestijnpatrijzen en zelfs jakhalzen. Hij had ook als doel om de oase van Oum Lâalag, die aan zijn familie toebehoort en ongeveer 50 km ten westen van M’hamid El Ghizlane ligt, nieuw leven in te blazen. "In de jaren zeventig droogde het Irikimeer in een paar maanden op en verdwenen de trekvogels," vertelt hij aan Mondafrique.

Lees ook: Marokko investeert 105 miljard dirham in oases

Labbas Sbaï woonde lange tijd in Zwitserland. "En als je in Zwitserland hebt gewoond, kun je je ogen niet sluiten voor bepaalde praktijken," zegt hij. Bijvoorbeeld over het samenspannen tussen illegale handelaars en lokale ambtenaren. Hij werd in 2006 gearresteerd en veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens "minachting van het hof" en "verstoring van de openbare orde", maar werd daarna onder druk van de lokale bevolking vrijgelaten. Labbas werd in 2010 opnieuw gearresteerd. Na zijn vrijlating werd hij voorzitter van een regionaal waakzaamheidscomité van nomaden, dat landonteigeningen en de diefstal van kamelen aan de kaak wilde stellen. Hij werd opnieuw gearresteerd en berecht wegens "minachting" en belandde twee maanden in de cel.

Zijn laatste verblijf in de gevangenis was het moeilijkst. Zijn broer, Brahim, die in Marokko woont, kreeg in mei een wanhopig telefoontje van Labbas. "Ze hebben me geslagen, ze hebben me geslagen, ik heb twee keer het bewustzijn verloren... Dit is Guantanamo, dit is Abu Ghraib...". Hij klaagt ook over hevige hoofdpijn. Een andere broer, Ali, vertrok toen van Genève naar Zagora. Hij werd op 31 mei ontvangen door de gevangenisdirecteur, die hem verzekerde dat het goed ging met Labbas. Hij erkende wel dat de chirurg inderdaad was geslagen, "maar onopzettelijk, in een misverstand met een bewaker". Ze zouden het incident onderzocht hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat "het geen vervolging vergde".

Lees ook: Koning Mohammed VI belooft 50 miljard voor afgelegen regio’s

Een paar dagen later verslechterde de gezondheidstoestand van de chirurg. Dankzij de tussenkomst van de autoriteiten in Rabat is Sbaï, die deel uitmaakt van een grote Sahrawi-familie die bevriend is met Koning Mohammed VI, op maandag 20 juni vrijgelaten uit de gevangenis. "Hij is erg zwak. We gaan hem naar een ziekenhuis brengen in Marrakech, zodat hij eindelijk behandeld kan worden," vertelde zijn broer aan hetzelfde medium.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team