Zoeken

Marokkaanse vrouw verliest Zwitsers paspoort na echtscheiding

2 augustus 2022 - 17:50 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Staatssecretariaat voor Migratie in Zwitserland heeft een Marokkaanse vrouw na haar scheiding het Zwitserse staatsburgerschap ontnomen. Haar Zwitserse paspoort is haar sinds januari 2020 ontnomen.

Een Marokkaanse vrouw trouwde in 2010 met een 15 jaar oudere Zwitserse man en kreeg in september 2015 een vereenvoudigde naturalisatie, meldt 20 Minutes. Na zes maanden te hebben geprobeerd zwanger te geraken, besloot de vrouw een echtscheiding aan te vragen, wat in juni 2017 gebeurde. Drie maanden later hertrouwde ze in Libanon en beviel in 2018 van een kind.

Lees ook: Spanje vraagt Marokkanen om Marokkaanse nationaliteit op te geven

Dit tweede huwelijk heeft ernstige gevolgen gehad voor de Marokkaanse vrouw. In januari 2020 trok het Staatssecretariaat voor Migratie haar naturalisatie in. Haar paspoort werd de facto in beslag genomen. Maar de 40-jarige spande een rechtszaak bij de Federale Administratieve Rechtbank in en eiste dat de beslissing nietig verklaard zou worden, zonder succes. Volgens de rechtbank is de annulering van de naturalisatie een wettige beslissing.

"De Staatssecretariaat voor Migratie kan, met toestemming van de overheid van het kanton van herkomst, een vereenvoudigde naturalisatie ongeldig verklaren die verkregen is door valse verklaringen of door het verzwijgen van belangrijke feiten. Voor de ongeldigheid van een vereenvoudigde naturalisatie is het niet voldoende dat ze werd verleend hoewel aan een of meer van de vereisten niet was voldaan. Het moet verkregen zijn door oneerlijk en frauduleus gedrag," zo melden de rechters in Mon-Repos.

Lees ook: Marokkaanse krijgt Spaanse nationaliteit ondanks falen kennistest

Op grond van jurisprudentie herinnerde het Zwitserse Bondsgerechtshof eraan dat een echtscheiding die kort na de naturalisatie plaatsvindt, een aanwijzing is voor het ontbreken van een gemeenschappelijke en oprechte wil om een stabiele huwelijksgemeenschap in stand te houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team