Zoeken

Moustapha, de man die Marokko niet wil hebben

4 september 2022 - 16:20 - Marokko

©

Moustapha, een jonge mentaal gehandicapte Marokkaanse man, zit reeds een aantal weken vast in Sebta. Hij verblijft er illegaal en is reeds driemaal door Marokkaanse agenten aan de grens van Tarajal het land uitgezet. Zijn vurigste wens is om herenigd te worden met zijn familie in Kenitra.

Sinds meer dan een maand leeft Moustapha als dakloze aan de grens van Tarajal. Hij heeft geen papieren en mag daarom de grens met Marokko niet oversteken. Hij overleeft dankzij de hulp van cafetaria Puerta de Europa vlakbij de grens, die hem dagelijks maaltijden verstrekt. De 29-jarige man heeft in een gevangenis in Puerto de Santa María (Cádiz) gezeten en verstaat volgens El Faro de Ceuta niet goed Spaans.

Lees ook: Guardia Civil bezorgd over massale stroom migranten op jetski’s

Door zijn situatie is Moustapha regelmatig het slachtoffer van allerlei vormen van agressie. "Onlangs hebben een paar jongeren hem aangevallen met vishaken," zegt de manager van de cafetaria verontwaardigd. "Al bijna twee maanden lang ligt hij op een bank, slaapt hij een poosje op een stoel of gaat hij liggen op het kruispunt voor de grensovergang, of waar dan ook. Zijn hoop is op een dag herenigd te worden met zijn familieleden in Marokko. Van zijn gezicht zijn de droefheid en de angst af te lezen".

Lees ook: Vijftigtal Marokkanen proberen naar Sebta te zwemmen

Hij is een Marokkaanse burger, maar de Marokkaanse autoriteiten weigeren hem toe te laten tot het grondgebied, omdat hij niet over identiteits- en gezondheidsdocumenten beschikt. Net als Moustapha zijn er momenteel meer dan honderd andere mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Geblokkeerd aan de Marokkaanse grens, zonder mogelijkheid om naar Spanje te gaan, worden deze Marokkanen aan hun lot overgelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team