Zoeken

Dure boottickets voor wereld-Marokkanen: minister geeft uitleg

13 juli 2023 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De minister van Transport en Logistiek, Mohammed Abdeljalil, heeft maandag gereageerd op de kritiek van de oppositie in het Parlement over de stijging van de prijzen van boottickets tussen Spanje en Marokko, waarbij hij uitlegde dat deze stijging te wijten is aan de wereldwijde inflatie.

De oppositie bekritiseerde de "fantaisistische" tarieven van de boottickets tussen Spanje en Marokko tijdens de mondelinge vragensessie in het Parlement, meldt Hespress. Voor de parlementaire groep van de socialistische partij USFP zijn deze prijzen erg hoog in vergelijking met die in andere landen. Een autoreis van Ceuta naar Algeciras met vier passagiers kost bijvoorbeeld 1900 dirham, tegen 5700 dirham voor een autoreis van Tanger naar Algeciras.

Lees ook: Prijs boottickets: ministerie bevestigt daling voor wereld-Marokkanen

De oppositie spreekt van "illegale afspraken" tussen rederijen en roept het ministerie op om "inbreuken op eerlijke concurrentie te beperken en monopolisatie en hebzucht te voorkomen". De parlementaire groep van de PJD-partij vindt het "onbegrijpelijk dat een gezin van vier personen 4 miljoen centiemen (40.000 dirham) betaalt voor reiskaartjes om Marokko te bezoeken", en roept op tot subsidie van de bootprijzen. Daarbij wordt ook gewezen op het feit dat de geldovermakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen een recordniveau van ongeveer 100 miljard dirham hebben bereikt.

Het ministerie van Transport en Logistiek "besteedt bijzondere aandacht aan de reisoperatie door de juiste omstandigheden voor het succes ervan te bieden, met name door een adequate scheepsvloot te garanderen, een reisprogramma op te stellen en het aanbod te versterken", reageerde Mohammed Abdeljalil, waarbij hij uitlegde dat de prijzen van boottickets wereldwijd "zijn gestegen als gevolg van de inflatie". De minister verzekerde dat zijn afdeling pogingen heeft gedaan om "de scheepvaartmaatschappijen aan te moedigen om de prijzen van de tickets te verlagen".

Lees ook: 25% korting op boottickets voor wereld-Marokkanen?

"Sommige rederijen hebben gereageerd door kortingen aan te bieden die tot 20% kunnen oplopen, dat is ongeveer 1000 dirham per gezin, prijzen die overeenkomen met die van het voorgaande jaar", zei Mohammed Abdeljalil, eraan toevoegend dat de prijs voor een retourreis Tanger Med-Algeciras momenteel 5100 dirham is, tegen 6300 dirham begin juni, en dat een reis tussen Ceuta en Algeciras 4300 dirham kost. De minister verwierp tevens het idee van het subsidiëren van de prijzen van boottickets voor de Marokkaanse diaspora.

Bladna.nl