Zoeken

Onderzoek naar grafsteen met Tifinagh-inscriptie in El Jadida

27 februari 2023 - 22:00 - Cultuur

©

Verschillende archeologische onderzoekers proberen het verhaal bloot te leggen dat schuilgaat achter een grafsteen met een inscriptie in het Tifinagh. De grafsteen werd gevonden in Sidi Abed in de provincie El Jadida. Ze hopen meer kennis te vergaren over dit minder gekende deel van de Marokkaanse geschiedenis.

In een verklaring zegt het Nationaal Instituut voor Archeologie en Erfgoedwetenschappen (INSAP) dat het onderzoek is toevertrouwd aan een commissie die alle informatie over deze archeologische ontdekking zal verzamelen. Ze is samengesteld uit de regionale directie voor cultureel erfgoed en de provinciale autoriteiten van El Jadida, meldt Le Matin.

Lees ook: Documentaire "Tagzzayt" geeft inzicht in Amazigh-tatoeages

Volgens Aboulkacem Chebri, archeoloog en directeur van het Centrum voor Studies en Onderzoek van het Marokkaans-Lusitaans Erfgoed, is men er nog niet in geslaagd de oorspronkelijke plaats van de ontdekking te lokaliseren. Dat bemoeilijkt het werk van de archeologen in dit stadium. Hij nodigt de burgers die de inscriptie hebben gevonden daarom uit om de precieze locatie te onthullen.

Onderzoek door Abdelaziz El-Khayari, een specialist in Noord-Afrikaanse oude Amazigh-talen aan het INSAP, is echter formeel over een aantal zaken: de grafinscriptie in verticale lijn is geschreven in het Libisch, het Amazigh-alfabet dat in de oudheid werd gebruikt en waaruit later het Tifinagh is ontstaan. De inscriptie dateert van vóór de komst van de Islam. Soortgelijke inscripties zijn ook ontdekt in verschillende andere regio’s van Marokko.

Lees ook: Marokko beschuldigd van "taalkundige genocide" tegen Amazigh

"Elke nieuwe ontdekking onthult nieuwe pagina’s van de eeuwen die minder bekend zijn bij historici en archeologen. De gebieden die geen Romeinse bezetting hebben gekend zijn nog steeds slecht bekend, en Doukkala is er één van", aldus Aboulkacem Chebiri.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team