Zoeken

Duitsland wil dubbele nationaliteit voor Marokkanen vergemakkelijken

22 mei 2023 - 20:00 - Wereld

©

Duitsland wil het verbod op een dubbele nationaliteit opheffen voor migranten. De maatregel heeft betrekking op onder meer Marokkanen en Iraniërs die in het land wonen.

Berlijn wil het gemakkelijker maken voor migranten om een dubbele nationaliteit te bezitten door middel van een nieuwe wet op het staatsburgerschap, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Het gaat om EU- en Zwitserse onderdanen, mensen van wie het land van herkomst hen niet toestaat afstand te doen van hun staatsburgerschap (zoals bijvoorbeeld Iran, Afghanistan en Marokko), kinderen van ouders met de Duitse of een andere nationaliteit, vluchtelingen die in hun land van herkomst met vervolging worden bedreigd en Israëli’s, alsook Syriërs die als vluchteling in Duitsland zijn aangekomen.

Lees ook: Sara strijdt al jaren voor naturalisatie in Spanje geboren kinderen

De wetgeving, voorgesteld door minister Nancy Faeser van Binnenlandse Zaken, zal het dubbele staatsburgerschap vergemakkelijken, evenals de naturalisatie van niet-EU-burgers. "De Duitse burgerschapswet is gebaseerd op een principe dat meervoudig burgerschap vermijdt", vertelde Greta Agustini, een Duitse immigratie-advocate, in december aan DW. Andere Europese landen, zoals Italië, Zweden, Ierland en Frankrijk, staan een dubbele nationaliteit toe en hebben een minder bureaucratische wetgeving met betrekking tot dit onderwerp.

Lees ook: Onvrede over test om Belgische nationaliteit te verkrijgen

Volgens Agustini worstelen veel van haar cliënten om het Duitse staatsburgerschap te verkrijgen, zonder het staatsburgerschap van hun land van herkomst op te geven. Uit gegevens van het Duitse federale bureau voor de statistiek blijkt dat in Duitsland ongeveer 2,9 miljoen mensen met meer dan één nationaliteit wonen, of ongeveer 3,5% van de bevolking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team