Zoeken

Spaanse partij eist dat Marokkanen afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit

21 januari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Woensdag eiste de Spaanse extreem-rechtse partij Vox dat minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska voor het Congres zou verschijnen om inzicht te krijgen in het "frauduleuze systeem" bij het verlenen van het Spaanse staatsburgerschap aan Marokkanen. De partij hekelt het feit dat zij geen afstand doen van hun oorspronkelijke nationaliteit.

De Vox-partij heeft de regering een reeks vragen gesteld over deze kwestie en toegang geëist tot gegevens over deze "fraude". Het feit dat Marokkaanse burgers hun oorspronkelijke nationaliteit niet opgeven wanneer zij de Spaanse nationaliteit aannemen, is voor de parlementsleden van de partij van Santiago Abascal een schending van artikel 23.b, van het Burgerlijk Wetboek. Via het verblijfsrecht hebben volgens Vox in 2021 meer dan 202.000 mensen, waaronder 59.212 Marokkanen, de Spaanse nationaliteit verworven.

Lees ook: Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

Wat de extreem-rechtse partij aan de kaak stelt is "de fraude bij de toekenning van het staatsburgerschap en het gebrek aan transparantie bij de regering". Volgens Vox is de regering "niet in staat om gegevens van Marokko op te vragen om deze fraude aan het licht te brengen". Afgezien van de aanwezigheid van minister Grande-Marlaska voor de Commissie Binnenlandse Zaken van het Parlement, wil Vox ook weten hoeveel Marokkaanse burgers tijdens deze legislatuur de Spaanse nationaliteit hebben verworven. Zij vraagt om een overzicht van het aantal Marokkaanse burgers, uitgesplitst per provincie, en een bewijs dat zij afstand hebben gedaan van hun vroegere nationaliteit.

Lees ook: Marokkaanse Nederlanders willen van Marokkaanse nationaliteit af

Vox wil ook weten of de regering op de hoogte is van "fraude" bij de toekenning van het staatsburgerschap aan Marokkanen en hoe zij toeziet op de naleving van artikel 23.b van het Burgerlijk Wetboek. De partij wil eveneens weten of de afstand van het staatsburgerschap wordt meegedeeld aan het land van herkomst en hoe de regering de afstand van het oorspronkelijke staatsburgerschap controleert. Volgens Vox treft deze fraude niet alleen Marokkanen, maar ook Cubanen, Chilenen, Bolivianen en Venezolanen.

Bladna.nl