Zoeken

Oekraïne: Marokkanen gedwongen om tegen Rusland te vechten

12 juni 2024 - 13:50 - Wereld

©

Marokkanen met de Oekraïense nationaliteit worden gedwongen om zich aan te sluiten bij het Oekraïense leger en te vechten tegen de Russische troepen.

Hespress meldt dat "Marokkanen met een dubbele nationaliteit zich de afgelopen dagen bij het Oekraïense leger gevoegd hebben en zich nu aan het front bevinden tegen de Russische troepen. Anderen zijn van plan zich te registreren voor de verplichte dienstplicht, die volgende maand afloopt."

Lees ook: Marokkaan komt om bij bombardement in Oekraïne

Een Marokkaanse Oekraïner vertelde aan het medium dat hij geen andere keuze had gehad dan zich bij het leger aan te sluiten. "Er was geen andere uitweg voor mij. Veel Marokkanen hebben zich de afgelopen dagen bij de dienstplicht aangesloten en bevinden zich nu aan het front tegen Rusland."

De man voegde eraan toe dat weigering om te dienen in het Oekraïense leger "fiscale sancties met zich meebrengt, tot en met het bevriezen van bankrekeningen." Hij beklaagde zich ook over het feit dat de "Marokkaanse autoriteiten geen actie hebben ondernomen om hun Oekraïense tegenhangers te overtuigen dit proces te stoppen." "Dit is de weg van de oorlog en er is geen weg terug. De kans om te sterven of gewond te raken is erg groot," aldus de Marokkaanse man die enige tijd terug de Oekraïense nationaliteit verwierf.

De wet op de verplichte dienstplicht in Oekraïne is op 18 mei van kracht gegaan. De Oekraïense autoriteiten zien dit als een manier om het tekort aan soldaten op te vullen die zijn gesneuveld in de oorlog tegen Rusland.

Lees ook: Marokkaan Brahim Saadoun ter dood veroordeeld in Oekraïne

Mannen met een dubbele nationaliteit mogen Oekraïne niet verlaten. De Amerikaanse ambassade in Kiev heeft haar burgers onlangs opgeroepen om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. "Kiev beschouwt mensen met een dubbele nationaliteit enkel als burgers die hun thuisland moeten verdedigen," bevestigde Andriy Demchenko, woordvoerder van de Oekraïense grensdienst, in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Politico.

Rusland heeft volgens het persbureau Bloomberg ook "jonge Afrikanen gerekruteerd voor zijn oorlog tegen Oekraïne en deze groep, die voornamelijk bestaat uit studenten, bedreigd met tal van sancties, zoals het niet verlengen van hun studentenvergunning, als ze weigeren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team