Zoeken

Sara strijdt al jaren voor naturalisatie in Spanje geboren kinderen

10 februari 2023 - 12:00 - Wereld

©

De Marokkaanse Sara voert in Malaga al jarenlang strijd om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen voor haar drie kinderen van 17, 14 en 11 jaar. Ze zijn allemaal in Spanje geboren uit een eerder huwelijk met een Marokkaanse man.

Sara werd slachtoffer van huiselijk geweld door haar ex-man en vader van haar drie kinderen, die allemaal geboren en getogen zijn in Spanje. De Marokkaanse vrouw hertrouwde in 2020 met een Spaanse man en doet er alles aan om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen voor haar drie kinderen, waarvan zij de enige voogd is. Tevergeefs volgens La Opinión de Malaga.

Lees ook: Kinderen Zouhira zijn in Spanje geboren, maar krijgen nationaliteit niet

"Ik begrijp niet waarom de regering niet automatisch de nationaliteit kan verlenen aan een kind dat binnenkort 18 wordt, dat hier geboren en getogen is en dat geworteld is in Spanje," zegt haar partner Curro López, die de bureaucratie van de bevoegde diensten hekelt. Sara zelf denkt dat haar ex-man een melding heeft gemaakt in Marokko, waar de Spaanse beslissing over de exclusieve voogdij over de kinderen niet wordt erkend. De kinderen hebben hun grootouders enkel online ontmoet.

De situatie heeft ook nadelige gevolgen voor de minderjarige kinderen. De oudste, 17 jaar oud, werd geweigerd door twee voetbalclubs in Malaga. "Ze zeggen dat hij niet kan spelen omdat hij geen identiteitskaart heeft," zegt Curro López. Volgens een Spaanse regeringswoordvoerder heeft het ministerie van Justitie in het dossier "geen informatie gevonden over het huiselijk geweld dat de moeder eerder heeft ondergaan". Hij voegde eraan toe dat de behandelingstijd "gebruikelijk" is.

Lees ook: Mohamed Katir blikt terug op strijd voor Spaanse nationaliteit

Aan Sara werd wel aanvullende informatie gevraagd, die zij in augustus 2022 verstrekte, zei de ambtenaar. De zaak wordt volgens hem momenteel opnieuw bekeken. Volgens bronnen bij de provinciale delegatie van de Andalusische voetbalbond van Malaga moet de Spaanse voetbalbond groen licht geven voor de 17-jarige zoon van Sara om in Spanje te kunnen spelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team