Zoeken

Onvrede over test om Belgische nationaliteit te verkrijgen

27 januari 2023 - 08:00 - Cultuur

©

Het idee om een "nationaliteitstest" in te voeren voor wie Belg wil worden, is bij het Belgisch parlement ingediend. De meningen over deze kwestie verdelen het politieke halfrond.

Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben soortgelijke tests ingevoerd, aldus Jacqueline Galant, CD&V-parlementariër en voorstander van de wet. De debatten over de voor- en nadelen zijn volop aan de gang in het parlement.

Lees ook: Marokkanen verwierven in 2021 massaal Belgische nationaliteit

Volgens de N-VA is het niet de eerste keer dat een dergelijk idee in stelling wordt gebracht. Theo Francken heeft weinig vertrouwen in dit voorstel. Ook het Vlaams Belang heeft hetzelfde standpunt en benadrukt het voorstel in 2019 al een keer te hebben gedaan.

In 2010 had de MR voorgesteld om de voorwaarden voor de toekenning van het Belgisch staatsburgerschap aan te scherpen. Jacqueline Galant is lid van het naturalisatiecomissie en vond destijds de toelatingscriteria te soepel.

Lees ook: Meeste nieuwe Belgen zijn Marokkanen

Volgens het parlementslid is het zuiden van het land "veel te terughoudend" in deze kwesties. "De mentaliteit is niet veranderd. Integendeel, in sommige wijken van Brussel zie je winkels waarvan de naam op de borden in geen enkele van de drie landstalen is geschreven. Op sommige scholen wordt het godsdienstonderricht in het Arabisch gegeven en is er geen toezicht. Maar als je deze integratiekwesties ter sprake brengt, word je voor racist uitgemaakt," klaagt ze.

Bladna.nl