Zoeken

Doorbraak in Marokko: Amazigh namen geaccepteerd in gemeenteregisters

10 januari 2024 - 14:00 - Marokko

©

In de gemeente Ait Sedrate Jbel Soufla, gelegen in de provincie Tinghir, is het nu mogelijk om Amazigh namen te registreren bij de burgerlijke stand.

Dit wordt gezien als een overwinning voor de Amazigh-beweging. Voorheen weigerden de lokale autoriteiten de registratie van Amazigh namen bij de burgerlijke stand, wat leidde tot een felle controverse.

Lees ook: Marokkanen vrij om voornaam kinderen te kiezen, onder bepaalde voorwaarden

Deze beslissing werd door een Amazigh-familie als onaanvaardbaar beschouwd, omdat het in strijd zou zijn met de Marokkaanse grondwet, die het Amazigh als een fundamenteel onderdeel van de Marokkaanse identiteit erkent, evenals met internationale mensenrechten- en kinderrechtenverdragen die door Marokko zijn geratificeerd.

Lees ook: Marokko: autoriteiten ontkennen opnieuw verbod op Amazigh voornamen

Activisten van de Amazigh-beweging hadden vragen gesteld over de redenen achter de weigering om Amazigh-namen te registreren, vooral omdat namen die als "vreemd" aan de Marokkaanse beschaving worden beschouwd, wel werden geaccepteerd. Door de registratie van deze namen toe te staan, respecteert de gemeente van Ait Sedrate Jbel Soufla de rechten van de Imazighen, die streven naar bredere erkenning van hun identiteit, taal en cultuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team