Zoeken

Marokko: naar een hervorming van de grondwet?

20 oktober 2020 - 19:10 - Marokko

©

Het debat over de wijziging van de Marokkaanse grondwet wordt verder gezet in de speciale commissie voor een nieuw ontwikkelingsmodel (CSMD).

Anders dan in de voorgaande jaren waarin politieke partijen hervormingen eisten, is het nu de commissie Benmoussa die tot deze hervorming oproept, meldt Assabah.

Verschillende leden van de commissie geven eindelijk toe dat de kritieke situatie binnen de politieke klasse te wijten is aan een gebrek aan bijschaving van de grondwet. Een grondwetswijziging is ​​dus noodzakelijk om de huidige situatie te overstijgen.

Volgens de leden van de commissie vereist de ontwikkeling van de nationale economie een herziening van bepaalde grondwettelijke bepalingen. De CSMD-leden denken dat de kritiek en de verschillende tegenstrijdige interpretaties die binnen bepaalde politieke klassen gebruikelijk zijn, niet in dienst staan van de belangen van de natie.

Hetzelfde dagblad wijst naar de regering-El Othmani als voorbeeld van deze "politieke disfunctie". Vooral vanwege de allianties die ze op het laatste moment vormden voor de installatie van de genoemde regering. Volgens dezelfde bron is het debat over de constitutionele hervorming te danken aan een diepgaande reflectie die verder gaat dan het kader van politieke partijen en partijgebonden actie.

Bladna.nl