Zoeken

Discriminatie blijft probleem, ook voor derde generatie Marokkanen in België

26 november 2023 - 11:00 - Wereld

©

Uit een recente Vlaamse overheidsonderzoek blijkt dat, ondanks verbeteringen op diverse gebieden, mensen met een migratieachtergrond van de derde generatie nog steeds te maken krijgen met discriminatie in Vlaanderen. Het onderzoek, waaruit minister Gwendolyn Rutten van Inburgering geen grote conclusies wil trekken, toont aan dat een kwart van de Vlaamse bevolking een buitenlandse herkomst heeft.

De derde generatie, die met een kleine 150.000 mensen vertegenwoordigd is, toont op sommige vlakken weinig verschil met autochtone Vlamingen. Hun kennis van het Nederlands en opleidingsniveau zijn uitstekend, met een groter aantal hoogopgeleiden en minder laagopgeleiden dan bij mensen met een Belgische herkomst. Ook vermeldenswaardig is dat de secularisering binnen deze groep vergelijkbaar is met die van de algemene bevolking, waarbij 51% aangeeft niet gelovig te zijn.

Lees ook: Marokkaanse vader in Frankrijk neemt besluit tegen racisme

Op de arbeidsmarkt doet deze groep het ook beter, met een werkzaamheidsgraad die niet veel verschilt van autochtone Vlamingen. Mensen met roots uit niet-EU-landen, vooral Marokkanen, Turken en Congolezen, ervaren echter meer discriminatie en voelen zich minder geaccepteerd.

Imane Khammas (28), een accountant uit Laakdal van Marokkaanse afkomst, is hier ook het slachtoffer van. Haar grootouders kwamen als arbeidsmigranten vanuit Casablanca naar België in de jaren 1960. Ondanks haar Belgische opvoeding en succesvolle carrière ervaart zij nog steeds discriminatie, zowel in het bedrijfsleven als bij het zoeken naar huisvesting.

"Ik ben opgegroeid in Boom. We hebben wel nog veel familie in Marokko, dus ik heb nog een sterke band met dat land. Maar ik ben hier geboren en getogen, ik werk hier en ik heb hier veel vrienden die helemaal geen migratieachtergrond hebben," vertelt ze aan HLN. "Ik heb een Marokkaanse naam en een wat andere huidskleur, waardoor ik weleens merk dat ik snel in een vakje wordt geduwd. Dat begon al in het middelbaar. De bso-richtingen zaten vol met leerlingen met een andere achtergrond, en toen ik een studiekeuze moest maken kreeg ik het advies om ook daarvoor te kiezen. Ze zeiden me dat ik nooit advocaat of accountant zou kunnen worden. Gelukkig hebben mijn ouders zich toen weerbaar getoond."

Lees ook: Marokkaanse studenten in Nederland minder waard dan Oekraïners?

Ook de vooroordelen blijven sterk aanwezig. "Mensen durven weleens opmerken dat ik goed Nederlands praat. Ze bedoelen dat misschien als compliment, maar voor mij komt dat denigrerend over."

Bladna.nl