Zoeken

Meerderheid nieuwe Belgen is Marokkaans

23 december 2023 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In 2022 hebben Marokkanen opnieuw de lijst aangevoerd van buitenlanders die de Belgische nationaliteit hebben verkregen.

Van de 48.482 personen die Belg zijn geworden, een toename van 24% ten opzichte van het voorgaande jaar, waren er 4842 Marokkanen, wat neerkomt op 10% van het totaal, volgens een recent rapport van Myria, het federaal migratiecentrum. De Marokkanen worden gevolgd door Syriërs (3615), Irakezen (2001) en Afghanen (1979). Het aantal Turken dat de Belgische nationaliteit verkreeg, is bijna verdubbeld ten opzichte van 2021 en is nog nooit zo hoog geweest sinds de hervorming van de Belgische nationaliteitscode. In 2022 werden 1797 Turken Belg.

Lees ook: Duitsland wil dubbele nationaliteit voor Marokkanen vergemakkelijken

Binnen Europa verkregen 12.249 buitenlanders de Belgische nationaliteit in het afgelopen jaar. Roemenen (2791) staan bovenaan de top 5 van buitenlandse nationaliteiten in België, gevolgd door Polen (1727), Italianen (1536) en Nederlanders (1433).

Myria merkt op dat de rechten van kinderen niet altijd voldoende worden meegenomen in procedures voor het verkrijgen of verliezen van de nationaliteit, vooral in de (afwijzende) besluiten genomen door de openbare ministeries. Daarom beveelt Myria aan om een bepaling in de Belgische nationaliteitscode op te nemen die hier rekening mee houdt.

Lees ook: Marokkanen dreigen Belgische nationaliteit te verliezen

Gezien het feit dat het volgens het Grondwettelijk Hof discriminerend is om van analfabeten te eisen dat ze een schriftelijke beheersing van een van de nationale talen hebben om Belg te worden, beveelt het migratiecentrum tevens het Parlement en de regering aan om snel een aanpassing voor analfabeten in de nationaliteitscode op te nemen, meldt La Dernière Heure.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team