Zoeken

Adoptie: Vlaanderen wil geen Marokkaanse kinderen meer

29 november 2023 - 16:00 - Wereld

©

Vlaanderen heeft besloten de samenwerking met Marokko op het gebied van internationale adoptie te beëindigen. Hierdoor kunnen Vlaamse gezinnen die een kind willen adopteren, niet langer voor een Marokkaans kind kiezen.

Naast Marokko worden ook Gambia en Haïti door deze maatregel getroffen. Deze landen voegen zich bij Vietnam, dat al eerder van de lijst van herkomstlanden voor adoptiekinderen in Vlaanderen was geschrapt. Vlaanderen blijft samenwerken met negen andere landen, meldt Het Nieuwsblad.

Lees ook: Verenigde Staten: Marokkaanse kinderen op 6e plaats adopties in Afrika

In de afgelopen jaren verliepen internationale adopties soms niet transparant, wat de Vlaamse autoriteiten ertoe heeft bewogen om alle herkomstlanden van adoptiekinderen te onderwerpen aan een grondig onderzoek. Dit onderzoek baseert zich op informatie van UNICEF, de International Social Service (SSI) en Child Identity Protection (CHIP).

Na een eerste selectiefase bevestigde het Vlaams Centrum voor Adoptie de samenwerking met Portugal, Colombia en Zuid-Afrika. De samenwerking met Vietnam werd opgeschort en Kazachstan werd als ’oranje’ geclassificeerd, in afwachting van een bezoek ter plaatse voor verdere informatie. Tijdens de tweede fase zijn Marokko, Haïti en Gambia als ’rood’ geclassificeerd.

Lees ook: Belgen die in Marokko adopteren: "Kinderen als schapen uitgekozen, hoe witter hoe beter"

"We hebben in het verleden van heel wat geadopteerden, adoptie-ouders en kandidaat-adoptanten boodschappen gekregen dat de samenwerking met sommige landen bijzonder moeilijk is. Dat het bijvoorbeeld moeilijk is om informatie te krijgen over de herkomst van kinderen. Dan moet je op een bepaald moment een beslissing durven nemen. Finaal primeert het belang van het kind," reageert Bruno Vanobbergen, administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien.

Bladna.nl