Zoeken

Verkiezing Wilders: foto van Ilyasse uit Leiden gaat viraal

26 november 2023 - 16:11 - Wereld

©

Een foto van de Leidse Ilyasse El Boujadayni, oorspronkelijk bedoeld als een grap voor vrienden en familie, is onverwachts viraal gegaan. Hij plaatste een foto van zichzelf met de tekst ’Wachten op de exitpoll’ op sociale media tijdens de verkiezing van Geert Wilders.

Hoewel Ilyasse de foto snel van Facebook verwijderde, was deze al verspreid door iemand die het had gescreenshot. Dit leidde tot veel aandacht; Ilyasse werd zelfs op straat in zijn stad herkend. De reacties varieerden van positief en saamhorig tot racistisch, hoewel deze laatste in de minderheid waren.

Lees ook: Nederlandse politieagenten geschorst na racisme tegen Marokkanen

In een interview met RTL Nieuws reageert Ilyasse nuchter op de situatie. Hij benadrukt dat Nederland meer is dan een mogelijke premier Wilders en dat de Nederlandse wetgeving burgers beschermt. Ilyasse, die zowel Marokkaanse als Nederlandse roots heeft, voelt zich verbonden met beide identiteiten en zet zich in voor de samenleving. "We gaan wel zien wat er gaat gebeuren de komende tijd. Ik ga nergens heen in ieder geval. Ik ben hier geboren, heb aan de UvA gestudeerd en werk nu bij de Universiteit Leiden. Ik zet me volledig in voor de samenleving en zal dat blijven doen. Ik voel me zowel Marokkaan als Nederlander. En er wordt van ons in Nederland als moslims verwacht dat we ons inzetten voor de maatschappij. Maar het is soms wel moeilijk om ons zo te profileren als er zo wordt gepolariseerd in de samenleving. Hoe meer ik aangesproken en gezien wordt als ’de ander’, hoe moeilijker dat wordt."

Hij is verbaasd over de verkiezingsuitslag waarbij de PVV 37 zetels behaalde, en vindt het moeilijk te begrijpen dat zo veel mensen stemmen op een partij die vrijheden wil inperken. Ilyasse benadrukt het belang van dialoog en blijft openstaan voor gesprekken met PVV-stemmers. Hij wil begrijpen waarom mensen op de PVV stemmen en hoopt door gesprekken enige negatieve beeldvorming te kunnen veranderen.

Lees ook: Hoe een Nederlandse extreem-rechtse politicus zich tot de islam bekeerde

Ilyasse concludeert dat de foto, hoewel niet bedoeld om viraal te gaan, heeft geleid tot nieuwe inzichten bij sommige mensen, wat hij als positief ervaart. "Het was niet de bedoeling dat ie viraal ging, maar het heeft volgens mij wel bij sommige mensen tot nieuwe inzichten geleid. En dat is mooi."

Bladna.nl