Zoeken

Marokkaanse studenten in Nederland minder waard dan Oekraïners?

28 augustus 2023 - 22:00 - Wereld

©

In Nederland hangt een groep internationale studenten, waaronder Marokkanen, een mogelijke uitzetting boven het hoofd, terwijl dit lot Oekraïense studenten lijkt te besparen. Deze ongelijkheid heeft tot ophef geleid.

Een groep van 25 studenten van diverse nationaliteiten, waaronder Marokkaanse, Iraanse, Egyptische en Nigeriaanse studenten, bevindt zich in Nederland zonder een permanente verblijfsvergunning. Volgens lokale media moeten ze voor 4 september deze vergunning verkrijgen of anders worden ze teruggestuurd naar hun thuisland. Opmerkelijk is dat Oekraïense studenten niet dezelfde eis is gesteld. De Nederlandse autoriteiten bieden deze studenten twee keuzes: asiel aanvragen in Nederland of het land verlaten zodra hun tijdelijke verblijfsvergunning verloopt.

Lees ook: Marokkaanse studenten uit Kiev mogen Nederlandse Oekraïne-opvang niet meer in

De met uitzetting bedreigde studenten hebben hun ongenoegen geuit bij het ministerie van Justitie en het Immigratie- en Naturalisatiedienst. Ze eisen een gelijke behandeling, vergelijkbaar met die van Oekraïense studenten. Eén van hen deelde met lokale media dat er ongeveer 2000 studenten in een vergelijkbare situatie verkeren. Protestacties werden verboden door de autoriteiten om "veiligheidsredenen", na een eerdere bijeenkomst waaraan bijna honderd studenten deelnamen.

Lees ook: Roemenië helpt Marokkaanse studenten in Oekraïne

Na de Russische inval in Oekraïne keerden veel buitenlandse studenten, inclusief Marokkanen, terug naar hun thuisland of zochten toevlucht in buurlanden. In Marokko heeft de overheid zich ingezet om deze studenten te repatriëren en is in gesprek gegaan met de Oekraïense autoriteiten en buurlanden om mogelijke oplossingen te vinden zodat ze hun studie in goede omstandigheden kunnen voortzetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team