Zoeken

Hoge prijzen boot- en vliegtuigtickets: Operatie Marhaba in gevaar?

29 april 2023 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje en Marokko kwamen in Algeciras bijeen voor een vergadering over de Operatie Marhaba. De vergadering werd voorgezeten door de Spaanse en Marokkaanse directeuren-generaal van de handelsvaart, Benito Núñez en Najib Elkarkouri, en werd bijgewoond door ambtenaren van de havens van Algeciras, Tarifa, Tanger Med en Tanger Ville. Ook dit jaar verwachten Marokkaanse autoriteiten een grote toestroom van Wereld-Marokkanen, maar het enthousiasme zou kunnen worden getemperd door de hoge prijzen van boot- en vliegtickets.

De partijen bespraken een verbetering van de coördinatie en infrastructuur aan beide zijden van de Straat van Gibralter, veiligheidsmaatregelen en de optimalisering van de scheepvaartdiensten om te zorgen voor een veilige en efficiënte ervaring voor alle passagiers. De nadruk lag met name op een uitwisseling van ervaringen en goede praktijken, om volgende zomer een vlotte en efficiënte doorreis te garanderen.

Lees ook: Royal Air Maroc wil meer vluchten naar landen waar wereld-Marokkanen wonen

Het succes van Operatie Marhaba ten voordele van de Marokkaanse diaspora is afhankelijk van de samenwerking tussen de havenautoriteiten en de verschillende bedrijven en rederijen die betrokken zijn bij het zeevervoer. De voorzitter van de Spaanse staatshavens, Álvaro Rodríguez Dapena, heeft gewezen op het belang van de samenwerking tussen alle actoren die bij het zeevervoer zijn betrokken, om het goede verloop van de cruciale actie te waarborgen.

Vorig jaar ging Operatie Marhaba opnieuw van start na een onderbreking van twee jaar als gevolg van de gezondheids- en diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje. Het aantal wereld-Marokkanen dat in Marokko aankwam bleef echter achter bij de ramingen, grotendeels als gevolg van de coronacrisis en de hoge reiskosten.

Volgens cijfers van de Marokkaanse regeringswoordvoerder Mustapha Baitas kwamen tussen 15 juni en 29 augustus vorig jaar 1.117.736 wereld-Marokkanen en 270.754 voertuigen Marokko binnen, via de havens Tanger Med, Tanger-Stad, Nador en Al Hoceima, een daling van 16% en 15% ten opzichte van 2019, vóór de Covid-19 pandemie.

Premier Aziz Akhannouch maakte van zijn kant bekend dat er 2,8 miljoen wereld-Marokkanen hebben deelgenomen aan Operatie Marhaba. Dit cijfer ligt echter ver onder dat van 2019, waarbij 3.242.970 personen en 760.215 voertuigen in Marokko waren aangekomen volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees ook: Nieuwe aanbevelingen voor Operatie Marhaba 2023

Hogere reiskosten, met name gekoppeld aan stijgende brandstofprijzen voor reizen met de auto en stijgende tarieven voor vliegtickets, waren voor een deel van de Marokkaanse diaspora afgelopen zomer een reden om niet naar Marokko te reizen. De daling van de toestroom van wereld-Marokkanen naar Marokko zou ook kunnen worden verklaard door de toename van hun overmakingen naar hun land van herkomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team