Zoeken

Marokko: inflatie schiet omhoog, vooral levensmiddelen duurder

25 februari 2023 - 07:00 - Economie

©

Marokko wordt momenteel geconfronteerd met een moeilijke economische situatie, die gekenmerkt wordt door een zeer sterke inflatie. Volgens de laatste conjunctuurnota van de Hoge Commissie voor Planning (HCP) is de consumentenprijsindex (CPI) in januari 2023 met 8,9% gestegen.

Volgens de HCP is de situatie met name te wijten aan de sterke stijging van de voedselprijzen. Alleen al in januari zijn die met 16,8% gestegen. De prijswijzigingen variëren van +0,4% voor gezondheidskosten tot +9,6% voor transportkosten.

Lees ook: Marokko: regering belooft daling prijs olie

Zo heeft de stijging van de voedselprijzen tussen december 2022 en januari 2023 vooral betrekking op groenten (+3,3%), fruit (+2,6%), zuivelproducten (+1,6%), vlees (+1,2%), frisdranken, fruit- en groentesappen, alsook mineraalwater (+0,6%). Ook oliën en vetten (+0,5%), brood en granen (+0,3%) en vis en andere zeevruchten (+0,2%) kenden een lichte prijsstijging, schrijft de HCP in zijn informatienota.

Lees ook: Hoge groenteprijzen dwingt Marokko tot verlaging export

Verschillende steden worden hard getroffen door de stijging van de consumentenprijsindex, waaronder Guelmim, Errachidia, Laayoune, Safi, Tanger, Oujda, Tetouan, Beni-Mellal, Fez, Marrakech, Dakhla, Agadir, Rabat, Settat en Meknes. Casablanca is de enige stad waar de prijzen stagneren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team