Zoeken

Hoge groenteprijzen dwingt Marokko tot verlaging export

12 februari 2023 - 23:00 - Economie

©

Marokko heeft tot nader order verboden om tomaat, ui en aardappelen te exporteren naar West-Afrika, de belangrijkste Afrikaanse markt voor Marokkaanse landbouwproducten.

Het besluit trad op 9 februari in werking en werd genomen door Morocco Foodex, agentschap voor de controle en coördinatie van de export van land- en voedingsproducten. Het zal de West-Afrikaanse markt, de belangrijkste markt voor Marokkaanse agro-voedingsproducten in Afrika (54%), weinig beïnvloeden, aangezien groenten slechts 5% van de uitwisselingen vertegenwoordigen.

Lees ook: Export Marokkaanse arganolie sterk beperkt

Deze maatregel wordt verantwoord door de stijging van de prijs van tomaten op de binnenlandse markt als gevolg van de daling van de lokale aanbod veroorzaakt door de koudegolven die de regio Souss-Massa treffen. De regio is de belangrijkste productiebasis van het koninkrijk (90% van de oogst). Hierdoor bereikt de prijs per kilo tomaat momenteel 10 tot 12 dirham, tweemaal zo hoog als de prijzen in december vorig jaar.

Lees ook: Zorgwekkende daling Marokkaanse fruitexport naar Rusland

Volgens gegevens van de Hoge planningcommissie (HCP) lag de inflatie vorig jaar op 6,6%, met een stijging van 11% van de index van levensmiddelen en slechts 3,9% voor niet-levensmiddelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team