Zoeken

Marokko overweegt uitstel verkiezingen

28 juli 2021 - 18:20 - Marokko

©

Door de snelle verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus wordt in Marokko overwogen om de verkiezingscampagne en de gemeenteraads-, regionale en parlementsverkiezingen die op 8 september gepland staan, uit te stellen.

Assabah vernam van verschillende bronnen dat de zorgwekkende epidemische situatie in het koninkrijk zou kunnen leiden tot een uitstel van de komende verkiezingen. Dagelijks worden in Marokko meer dan 8000 nieuwe besmettingen gemeld. Ook zijn de intensive care-afdelingen overvol. Het houden van een verkiezingscampagne in dergelijke omstandigheden zou te gevaarlijk zijn.

Lees ook: Marokko: bedrag subsidie aan politieke partijen bekend

De samenkomst van duizenden burgers in tenten, gesloten ruimtes, huizen, hotels en op de hoofdkantoren van politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne, zouden tot een nog snellere verspreiding van het coronavirus kunnen leiden. Bovendien verbiedt het ministerie van Binnenlandse Zaken bijeenkomsten en activiteiten met meer dan 50 mensen in open ruimten. Om dit aantal te kunnen overschrijden moeten de lokale autoriteiten een speciale toestemming afgeven. De maatregel wordt echter weinig nageleefd, zoals wordt aangetoond in een rapport die door lokale autoriteiten aan het ministerie werd overhandigd.

Sinds afgelopen vrijdag zijn er beperkingen op verplaatsingen tussen steden, is er opnieuw een avondklok ingevoerd en zijn feesten verboden in Marokko. Deze maatregelen werden genomen op advies van het wetenschappelijk comité voor covid-19. Hetzelfde comité zal medio augustus oordelen of de verkiezingen moeten worden uitgesteld of niet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team