Zoeken

Marokkaanse Insaf sprak al na zes maanden vlot Nederlands

27 juli 2022 - 18:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De 18-jarige Insaf El Assouad verhuisde op haar vijftiende vanuit Marokko naar Nederland en sprak na zes maanden al zeer vlot Nederlands, door haar werk als vakkenvuller bij de Albert Heijn. Drie jaar later is ze jonge stadsdichter in Den Haag.

Insaf El Assouad vertrok op haar vijftiende met haar moeder naar Nederland, om bij haar stiefvader te gaan wonen. Ze moest afscheid nemen van haar opa, oma, tante en broertje, waarmee ze samenwoonde, en ook van al haar vriendinnen op school. Ze startte een nieuw leven in een land waarvan ze de taal niet sprak, maar dat veranderde al heel snel. "Op school leer je niet alles. Ik denk dertig procent", zegt Insaf. "Zeventig procent moet je zelfstandig doen. En als je lui bent, ga je het echt niet halen. Ik ben bij de Albert Heijn aan de slag gegaan. Ik dacht: daar leer ik het. Toen ik begon, kende ik alleen nog de basis. Mensen begroeten. Maar ik ben in mijn vrije tijd op de website van de supermarkt gaan zoeken. Dan keek ik: zo heten de sauzen, dat zijn de groenten. Na twee maanden wist ik al heel veel", vertelt ze aan de Provinciale Zeeuwse Courant.

Lees ook: Ayoub is vastbesloten om te slagen in Frankrijk

Op het Johan de Witt college in Den Haag begint Insaf in september aan het vijfde jaar vwo. Heel soms hoor je aan haar uitspraak dat ze anderstalig is, maar ze beheerst het Nederlands verder zeer goed. Ze ontwikkelde als kind al een liefde voor poëzie, eerst in het Arabisch en het Frans, en nu ook in het Nederlands. "Sinds mijn achtste heb ik daar al een passie voor. Ik begon dagboeken te schrijven. Las op de middelbare school meer boeken. Verhalen met kritiek, maar ook liefdesboeken. Daarna schreef ik zelf korte novellen."

Lees ook: Marokkaanse bij beste eindexamenleerlingen in Spanje

Vorig jaar won Insaf een schrijfwedstrijd en mocht ze haar gedicht voordragen in de Tweede Kamer tijdens de Dodenherdenking. De ervaring was ook een springplank voor een deelname aan het Jonge Stadsdichter Collectief. Het is een kans om haar stem te laten horen. Daarnaast werkt ze als caissière bij de Lidl. "In Marokko was ik nooit stadsdichter geworden. Daar zijn veel mensen met een passie voor schrijven. Maar niet echt speciale programma’s of organisaties om dichters te ontdekken. Ik ben blij dat ik hier een gelukkig leven heb gevonden", aldus Insaf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team