Zoeken

Marokkaanse bij beste eindexamenleerlingen in Spanje

19 juni 2022 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Touayba Bakkali, een 18-jarig Marokkaans meisje dat met haar ouders in Toledo woont, behaalde dit jaar een gemiddelde van 13,84 (op 14) in de EBAU, het toelatingsexamen voor universiteiten dat alle gediplomeerden van het voortgezet onderwijs in Spanje moeten afleggen.

De ouders van Touayba zijn oorspronkelijk afkomstig uit Tanger in Marokko en kwamen 35 jaar geleden naar Spanje. Ze kunnen niet lezen of schrijven, maar hebben veel offers gebracht om hun dochter een kwaliteitsopleiding te geven. Mede dankzij hun steun en aanmoedigingen heeft het meisje zojuist een score van 13,84 behaald op de EBAU, meldt Telecinco.

Lees ook: Marokkaan Adam Talbi is beste leerling van Zweden

De jonge vrouw is de zevende van acht kinderen. Ze kreeg ook veel steun van haar broers. "Iedereen heeft me gesteund. Ik ben erg blij, het is een droom die uitkomt," vertelt ze. "Mijn ouders zijn erg trots op me. Ik ben ze alles verschuldigd. Ze hebben me veel vertrouwen gegeven".

Touayba woont met haar gezin in de gemeente Portillo de Toledo (Castilla-La Mancha). Samen met haar broers en zussen waren ze daar de eerste Marokkanen in de plaatselijke school. Ze ervaarde nooit discriminatie op basis van haar afkomst en zegt dat de leraren haar altijd hebben geholpen om zich in alle vakken te verbeteren.

Lees ook: Beste leerling Denemarken is Marokkaanse met 20/20 op eindexamen (video)

"Ik heb altijd veel inspanningen geleverd en hard mijn best gedaan," zegt de ijverige studente. Op de EBAU behaalde ze een 9,75 voor Spaans, Engels en Wiskunde II en een 9,5 voor Spaanse geschiedenis. Voor biologie en scheikunde kreeg ze een 10. "Ik ben me vanaf het begin van het jaar beginnen voor te bereiden. Ik ben altijd zeer ijverig geweest," zegt ze.

Bladna.nl