Zoeken

Batoul Alaoui, een succesverhaal in Haarlem

19 februari 2023 - 18:00 - Wereld

©

De 31-jarige Batoul Alaoui uit Marokko kwam naar Nederland net voor de coronacrisis losbarstte. Ze woont samen met haar man in Haarlem en heeft een eigen coachingbedrijf opgericht. Een website zou daarbij een grote troef zijn, maar omdat ze de kennis noch de middelen heeft om die zelf te maken, roept ze de hulp in van Haarlemmers.

Batoul werd geboren in Rabat waar ze tot haar 18de heeft gewoond. Daarna trok ze naar Frankrijk voor een studie scheikunde. Ze had een prettige jeugd en ondersteunende ouders. "Ze stimuleerden mij vooral te doen wat ik wilde doen. Toch was de overgang naar het leven in Frankrijk best groot. Zeker voor een achttienjarige die nog weinig van de wereld had gezien. Het scheelde dat ik eerst een tijdje in Lille woonde en pas daarna naar Parijs verhuisde. Daardoor was de overgang naar het mondaine vrije Parijs wat milder. Ik ben van nature een spontaan persoon. Hou van vrijheid. Ik hou ervan me te kleden zoals ik wil en te zeggen wat ik wil. Parijs heeft me wat dat betreft geholpen dichter bij mijzelf te komen", vertelt Batoul in de Ijmuider Courant.

Lees ook: Nederland: Leila leefde jarenlang in angst

Om haar studie te betalen werkte Batoul in Frankrijk als babysitter. Ze twijfelde over haar studiekeuze maar beet toch door, vooral omdat ze haar ouders graag trots wilde maken. Ze behaalde uiteindelijk haar diploma en ging aan de slag. "Het studeren was goed gegaan, maar het werk maakte me niet gelukkig. Ik belandde in een mannenwereld en ook het werk zelf gaf me niet de voldoening die ik zocht. Ik belandde uiteindelijk in een burn-out. Parijs wordt de stad van het licht genoemd, maar voor mij werd het uiteindelijk zelfs in Parijs donker om me heen", aldus de jonge vrouw.

Ze besloot haar familie in Nederland op te zoeken. "Ik kwam al met enige regelmaat in Nederland voor vakanties met mijn familie. Kende het land dus een beetje en het beviel me altijd goed hier. Ik besloot langer te blijven en ben in Amsterdam gaan werken, opnieuw als babysitter." Toen ze in Marokko een werkaanbieding kreeg, keerde ze terug. Ze had inmiddels wel iemand leren kennen in Nederland. Hij bezocht haar regelmatig in Marokko en vroeg haar op een bepaald moment om terug te komen. "Ik had al het idee dat ik terug wilde keren, want ik vind dit land geweldig. De kwaliteit van het leven is heel hoog en iedereen mag hier zichzelf zijn. Als jij je haar roze wil verven is er niemand die daar zelfs maar van opkijkt. Die mentaliteit gaf mij ook het gevoel dat ik kon zijn wie ik wilde zijn. Ik had me eigenlijk voorgenomen pas terug te gaan als ik het idee had weer wat sterker in mijn schoenen te staan, maar het voelde goed. Alleen de taal leek me een probleem."

Het koppel trouwde en ging in Haarlem wonen, maar amper twee maanden later brak de coronacrisis uit. "Dat hielp niet natuurlijk als je net nieuw bent. Ik moest immers mijn sociale leven hier nog opbouwen. Ik was dus best wel geïsoleerd. Wel had ik vrij snel een baan bij een callcenter, maar dat werk lag me niet. Na enige tijd belandde ik opnieuw in een burn-out, Minder heftig dan de eerste keer, maar toch. Het deed me beseffen dat ik echt iets moest gaan doen wat ik zelf wilde doen. En dat doe ik nu."

Lees ook: Van Ait Saïd naar Groningen, het meervoudige migratieverhaal van Saida

Ze richtte een eigen bedrijf op met als naam: Coach Mindset en Motivation. "Ik help entrepreneurs met het opstarten van hun zaak. Meer op mentaal vlak. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een visie, je grenzen bewaken. Dat doe ik nu een jaar. Ik richt me vooral op expats, omdat ik de Engelse en Franse taal goed beheers. Mijn Nederlands is nog niet goed genoeg. Daar werk ik nu hard aan. Maar ik wil graag meer mensen bereiken. Ik denk dat een website me daar enorm mee zou kunnen helpen. Maar ik heb de kennis niet en op dit moment ook niet het geld om er een te laten maken. Ik hoop dat er iemand is die dit voor mij zou kunnen doen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team