Zoeken

Curator eist miljoen euro van Sihame El Kaouakibi

24 april 2022 - 19:00 - Wereld

©

Donderdag behandelde de ondernemingsrechtbank in Antwerpen de zaak rond Point Urbain, één van de failliete bedrijven van de uit de gratie gevallen Vlaams-Marokkaanse politica, Sihame El Kaouakibi. Een leasingmaatschappij wil het audiovisueel materiaal dat Point Urbain van hen leasede recupereren, maar de curator van dat bedrijf wil El Kaouakabi persoonlijk aansprakelijk stellen voor de totale schuldenberg van zo’n 1 miljoen euro.

Het audiovisueel bedrijf AED Group uit Willebroek zegt dat het in 2018 langdurig audiovisueel materiaal aan Point Urbain verhuurde. Sihame El Kaouakibi tekende als toenmalig bestuurder de overeenkomst voor de huur. Toen Point Urbain failliet ging werd door schuldeisers bewarend beslag gelegd op de eigendommen. De schuldeisers vinden dat ze voorrang hebben op alle goederen in de gewezen lokalen van Point Urbain, maar AED is van mening dat de inbeslagname van de gehuurde materialen onrechtmatig is. Een deel van het audiovisueel materiaal is ook spoorloos.

Lees ook: Sihame El Kaouakibi stapt uit Open VLD

Philippe Termote, curator van Point Urbain, wil de door AED aangespannen zaak uitbreiden naar zo’n miljoen euro aan schulden van Point Urbain. Volgens hem hebben ze als bestuurders fouten gemaakt en leefden ze de regels rond belangenvermenging niet na. Hij wil daarom alle kosten verhalen op Sihame El Kaouakibi en Erika Nguyen. Ze zouden een leningen voor Point Urbain hebben doorgesluisd naar een ander bedrijf. Termote zegt dat hij El Kaouakibi en Nguyen geen bedrieglijkheid verwijt, maar "fouten".

Joris Vercraeye en Marian Vanden Broeck, de advocaten van El Kaouakibi en Nguyen, wezen het verzoek van leasingmaatschappij AED af aan de hand van verschillende juridisch-technische redenen. Ze vinden ook dat het strafonderzoek eerst moet worden afgewacht, vooraleer er geoordeeld kan worden over hun persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van Point Urbain. "Mevrouw El Kaouakibi is in het oog van de storm verzeild geraakt en alles wat ze deed, wordt nu als verkeerd gezien", zegt Vercraeye in Het Nieuwsblad. "Maar zij is geen slecht mens. Wij willen de rust bewaren en kijken wat het onderzoek zal uitwijzen." De vordering van een miljoen euro noemt Vercraeye "draconisch".

Lees ook: België: Sihame El Kaouakibi verdacht van wegsluizen 54.230 euro

Op 19 mei zou de rechter in principe tot een oordeel moeten komen over de teruggave van de goederen en over de persoonlijke aansprakelijkheid van El Kaouakibi en Nguyen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team